23948sdkhjf

Forskningsprojekt i syfte att förändra framtidens cancervård

Kanadensiska Sunnybrook Health Sciences Centre ny medlem i Elektas och Philips forskningskonsortium för MRI-styrd strålbehandling. Forskningssamarbetet syftar till utvecklingen av en lösning som kombinerar strålbehandling och magnetresonansavbildning (MRI) i ett gemensamt behandlingssystem.
Elekta och Royal Philips Electronics meddelar att Sunnybrook Health Sciences Centre i Toronto ansluter sig till det växande konsortiet för klinisk utveckling och validering av MRI-styrd strålbehandling.

Sunnybrook Health Sciences Centre är det sjätte största cancercentret i Nordamerika och den fjärde medlemmen i konsortiet. I det kliniska samarbetet ingår sedan tidigare även The Netherlands Cancer Institute-Antoni van Leeuwenhoek Hospital, University Medical Center Utrecht och The University of Texas MD Anderson Cancer Center.

Integreringen av ett avancerat MRI-system på 1,5 tesla i ett sofistikerat strålbehandlingssystem kommer att ge ett högkvalitativt bildmaterial som möjliggör för läkarna att även se mjukvävnaders och tumörers rörelser i realtid. Det innebär att läkarna under behandlingen kan anpassa strålningen och skapa förutsättningar för en mycket exakt behandling.

– Sunnybrook Health Sciences Centre utmärker sig inom den medicinska forskarvärlden genom sitt mångåriga engagemang för att praktiskt använda resultaten i det kliniska arbetet till gagn för patienterna. Med sin internationella styrka inom det vetenskapliga området - framför allt inom bildhanteringsteknik - och sitt världsomspännande renommé som en förstklassig cancerklinik är Sunnybrook en perfekt partner för att hjälpa oss att utveckla den nya tekniken, säger Elektas vd och koncernchef Tomas Puusepp.

Enligt Michael Julius, läkare och Vice President Research på Sunnybrook Health Sciences Centre, kommer deras roll i forskningskonsortiets arbete att fokusera på att kliniskt utveckla och validera fördelarna med MRI-styrd strålbehandling.

– Vi har identifierat ett antal områden där vi ska studera patientnyttan. Målet är att i realtid få högupplösta MRI-bilder av målen under avgivandet av strålningen. Det skulle skapa förutsättningar för en betydande inverkan på patientens hälsa och det kliniska resultatet, säger Michael Julius.

– Idag absorberar säkerhetsmarginalen av frisk vävnad runt tumören en stor del av strålningen, säger Jean-Philippe Pignol, professor vid Radiation Oncology och en av nyckelpersonerna inom Elektas samarbete med Sunnybrooks Odette Cancer Centre.

– Det betyder att vi vid ett enda behandlingstillfälle kan formera en mycket hög dos mot tumören och i större grad undvika biverkningar hos frisk vävnad.

– Utvecklingen av avancerade lösningar för bildhantering vid planeringen och genomförande av cancerbehandlingar är en nyckelfråga för Philips. Vi har sedan tidigare ett nära samarbete med Sunnybrook Health Sciences Centre inom området och välkomnar nu även deras expertis till forskningskonsortiet. Med målet att ta MRI-styrd strålterapi till nya nivåer kommer gruppen gemensamt att driva implementeringen av kliniska studier för att i slutänden skapa framtidens cancervård, säger Gene Saragnese, vd för Imaging Systems på Philips Healthcare.

Det integrerade MRI-styrda strålbehandlingssystemet är under utveckling och finns inte till försäljning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078