23948sdkhjf

Satsningar inom infektion och antibiotika samt åldrande och hälsa

Utöver de vanliga fria projektbidragen utlyser Vetenskapsrådet också stöd till särskilda områden. Nytt för i år inom medicin och hälsa är stöd för forskning inom områdena infektion och antibiotika samt åldrande och hälsa.
Nedan beskrivs områdena kort. Utförligare beskrivningar av inriktning kommer att finnas i utlysningstexterna till respektive utlysning.

Infektion och antibiotika
Vetenskapsrådet kommer under året utlysa 40 miljoner kronor till forskning om infektion och antibiotika. I den stora utlysningen som öppnar i mitten av februari utlyses Bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö (två anställningar inom infektion och antibiotika kommer att beviljas). Senare i år utlyses rambidrag och forskarskola inom detta område.

Forskning inom området infektion och antibiotika inkluderar grundläggande såväl som klinisk forskning inom områden som immunologi, mikrobiologi samt vård- och folkhälsoforskning. Exempel på viktiga forskningsinriktningar är studier kring molekylära mekanismer vid bakterieinfektion, utveckling av nya antibakteriella preparat och nya effektiva diagnostiska metoder, mekanismer för resistensutveckling, vårdrelaterade infektioner, prevention innefattande vacciner och andra smittförebyggande åtgärder, hur antibiotika omsätts i människor och djur, hälsoekonomi och effekter av spridning av antibiotika till den yttre miljön.

Åldrande och hälsa
I år kommer 25 miljoner kronor att utlysas till forskning inom åldrande och hälsa. I Vetenskapsrådets stora utlysning utlyses Bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö inom området (en anställning kommer att beviljas). Vetenskapsrådet medfinansierar även en pågående utlysning inom EU-samarbetet Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) med fokus på åldrande och hälsa, sista ansökningsdag är den 19 mars. Senare i år kommer stöd för rambidrag och forskarskola att kunna sökas inom området åldrande och hälsa.

Forskning inom detta område är av stort värde då vi står inför en stor demografisk utmaning att anpassa samhället till en allt äldre befolkning. Vetenskapsrådets satsning rör relevanta områden av medicinsk forskning inkluderande vårdforskning, odontologisk och medicinsk-teknisk forskning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.345