23948sdkhjf

Ny hjärtakut på Danderyds sjukhus

Ny lokal, fler platser och nytt arbetssätt ger snabbare och säkrare omhändertagande. - Nu tar det bara 2-3 minuter för en patient att få träffa en hjärtspecialist, berättar Cathrine Edström Plüss, ansvarig hjärtspecialist den första veckan på nya hjärtakuten.
Den 14 januari öppnades en ny separat hjärtakut på Danderyds sjukhus som med elva övervakningsplatser och två vårdteam, ledda av en hjärtspecialist, ökar patientsäkerheten och snabbar upp flödet.

- Den nya hjärtakuten gör det bättre för ALLA akutpatienter, eftersom trycket på den stora akutmottagningen minskar. Inte minst på medicinakuten som tidigare delade lokal med hjärtakuten, säger verksamhetschef Anna Färg Hagansbo.

Direkt till hjärtspecialist
- Det är inte alltid lätt för någon som inte är hjärtläkare, att göra en snabb och korrekt bedömning av en hjärtpatient. Det kan pågå en svår rytmrubbning eller en hjärtinfarkt som inte syns på patienten, säger Karin Malmqvist som är verksamhetschef för hjärtkliniken. Med vårt nya arbetssätt i våra nya lokaler, slussar vi patienter med misstänkt hjärtsjukdom direkt till en hjärtspecialist.

Hjärtspecialisten Cathrine Edström Plüss är en av de läkare som uppskattar de nya rutinerna.
- Det känns väldigt proffsigt och patientsäkert.

9 av 10 patienter når 4-timmarsmålet
Danderyds sjukhus har tidigare inte nått akutens 4-timmarsmål.
- Redan under första veckan kunde vi se en stor förbättring då 9 av 10 patienter kunde lämna hjärtakuten inom fyra timmar, konstaterar hjärtläkaren Henrik Löfmark.
- Det är en enorm skillnad på flödet, jämfört med tidigare, säger chefsjuksköterskan Carola Jonsson Vi kan överblicka patienterna bättre och de får direkt en bedömning av specialist och stöd av vårdteam. Det gör att vi snabbare kan skicka vidare patienten till avdelning och behandling, alternativt hem.
- Det viktigaste är att vi med vårt nya arbetssätt höjer patientsäkerheten och kvaliteten för våra akuta hjärtpatienter.

Korta fakta
Hjärtakuten har öppet vardagar mellan kl 08.00 och 20.00. Övrig tid, när belastningen inte är så stor, tas patienterna om hand av hjärtläkare på den stora akutmottagningen.
Patienter med misstänkta symtom slussas direkt till hjärtakuten och får träffa en hjärtspecialist.
Hjärtakuten är bemannad av två vårdteam som består av en läkare, en sjuksköterska. En undersköterska går mellan vårdteamen. Sex specialister från hjärtkliniken alternerar med att leda arbetet på hjärtakuten.
Den nyrenoverade 300 kvadratmeterstora hjärtakuten består av elva övervakningsplatser varav tre är i egna rum. Alla platserna har övervakningsmonitorer. Lokalen ligger i anslutning till den stora akutmottagningen.
Runt 50 patienter med symtom på hjärtbesvär besöker akuten varje dag. Av dessa skickas ungefär hälften hem samma dag och resten läggs in för observation eller behandling.
Larmpatienter, med pågående allvarliga tillstånd, kommer liksom tidigare att slussas direkt till PCI-lab eller HIA för omgående behandling. PCI-lab har för övrigt förlängt sina öppettider till dygnet runt efter årsskiftet.
Ansvariga för utformningen av den nya lokalen var chefsjuksköterskan Carola Jonsson, sektionsansvarig sjuksköterska Maud Petersson och undersköterskan Camilla Johansson. Sektionsansvarig läkare från hjärtkliniken är Henrik Löfmark.
Spontana kommentarer från personalen som tjänstgjorde den första veckan på hjärtakuten

Betydligt mindre stress för både personal och patienter! Bättre flöden!
Påtagligt bättre även för patienterna på medicinakuten!
Mycket bättre kontroll på patienterna!
Det nya arbetssättet fungerar utmärkt vilket också förstärker teamkänslan.
Mycket vunnet med att vi finns här hela tiden och kan ge patienterna specialistvård inom ett par minuter!
Lokalen är fantastisk att jobba i!
Mer integritet för patienterna!
Danderyds Sjukhus är norra Stockholms akutsjukhus med ca 3 400 medarbetare. Hos oss får du vård som präglas av kvalitet och omtanke. I vårt uppdrag ingår även utbildning, klinisk forskning och utveckling, bl a i samarbete med Karolinska Institutet.

Läs mer om oss på www.ds.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078