23948sdkhjf

Framtidens hjälpmedel i Västerås

För tredje året arrangerades mötesplatsen Fokus Hjälpmedel den 17–18 oktober i Västerås, en populär mötesplats för hjälpmedelsbranschen i Mälardalen. Samlades gjorde 1500 personer till seminarium och utställning, många långväga gäster.
Mötet har på kort tid blivit en populär mötesplats i Mälardalen och samlar både leverantörerna från hjälpmedelsbranschen, de som arbetar med hjälpmedel och de som har en funktionsnedsättning och har behov av hjälpmedel. Till Västerås kom 1500 besökare från Dalarna i norr till Sörmland i söder. Arrangörerna hade även ordnat med buss för att ge dem möjlighet att komma.

Välfärdsteknologi på programmet
Seminarieprogrammet erbjöd spännande föredrag och föreläsningar. Framtidens hjälpmedel och banbrytande välfärdsteknologi, smartphones i vardagen och ny teknik, stod på programmet, men också hur man kan förebygga skador och olyckor hos vårdpersonal. Kjell-Ola Engman är hälsoekonom och föreläste om hur utvärderingar går till och hur man värderar hälsoekonomiska utvärderingar. Branschens största utmaning just nu är att upphandlingarna inte är tillräckligt klokt konstruerade, säger Richard Rönn, Regional President Scandinavian Sales på Permobil som även är ordförande i Swedish Medtechs help-grupp. Det saknas hälsoekonomiska aspekter och det gör att bra och effektiva hjälpmedel inte riktigt sätts i sitt rätta sammanhang.

Rekordstort intresse
Initiativtagare till mötet är sju hjälpmedelsverksamheter i Mälardalen, 7-klövern och Swedish Medtechs sektorsgrupp för hjälpmedelsföretagen, help-gruppen. Mötet är en inspirationskälla för alla de som arbetar med eller har behov av hjälpmedel. I den stora utställning, som i Bombardier Arena är uppdelad i två hallar, samsas 68 utställare. “Intresset för mötet är rekordstort”, säger Thomas Mueller som är vd på Invacare och utställaransvarig i Swedish Medtechs help-grupp och en av de drivande krafterna bakom Fokus Hjälpmedel. “Vi är fullbokade till sista plats och jag vet att vissa företag som missat att anmäla sig i tid tyvärr inte fick plats”. Besökarna kan prova nya produkter, gå på seminarier, lära sig mer om nya innovationer och knyta kontakter. Nytt för i år är att även andningshjälpmedel har en plats på arenan. "Fokus Hjälpmedels mässan ger oss en möjlighet att på ett organiserat och bra sätt få visa vårt sortiment, med fokus på nyheter, för såväl fack-folk som användare" menar Rickard Rönn. Mässan har blivit en viktig plattform och given mötesplats för Mälardalsregionen. "Vi behöver bryta ny mark och skapa nya förutsättningar för att vi tillsammans ska kunna skapa en kvalitativ och tillgänglig vård och omsorg" säger Thomas Mueller. Fokus Hjälmedel är en av vägarna som skapar förutsättningar för framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062