23948sdkhjf

Gambro säljs till Baxter

Baxter köper medicinteknikföretaget Gambros produkter inom akut och kronisk hemodialys, bloddialys. Båda bolagen arbetar inom området njursjukvård. Det är Wallenbergsfärens maktbolag Investor och riskkapitalbolaget EQT som säljer Gambro till Baxter International för 26,5 miljarder kronor på skuldfri basis.
"Genom denna industriellt logiska kombination kommer Gambro och Baxter skapa ett globalt dialysföretag med bredd och djup både sett till terapier och geografisk räckvidd. Vi är glada över att ha funnit ett bra och långsiktigt hem för Gambro", skriver Börje Ekholm, vd för Investor i en kommentar.

Affären, som ger Investor en försäljningslikvid på 10,5 miljarder kronor, väntas påverka Investors substansvärde med 4,1 miljarder kronor. Pengarna ska användas för investeringar i befintliga kärninvesteringar, till att minska skuldsättningen i dotterföretagen och för att sänka Investors nettoskuldsättning, skriver Investor i pressmeddelandet.

För att genomföra affären måste transaktionen godkännas av berörda konkurrensmyndigheter, vilket väntas ske under första halvåret 2013. Gambro, med 7 500 anställda, är bland annat specialiserat på försäljning av produkter och terapier för njur- och leverdialys. Koncernen tillverkar bland annat dialysmaskiner och reningsanläggningar i Lund, där man även bedriver forskning på dialys. EQT och Investor köpte Gambro från Stockholmsbörsen 2006. Med tisdagens uppgörelse kan EQT och Investor avsluta en uppstyckning av koncernen, som har pågått sedan man sålde Gambro Healthcare till Bridgepoint för 6,1 miljarder kronor för fem år sedan.

Steg två i vad som beskrivs som en renodlingsprocess av EQT var försäljningen av Caridian BCT för 2,6 miljarder dollar till det japanska företaget Terumo. "I och med avtalet om att sälja Gambro till Baxter har alla tre delarna av det tidigare noterade Gambro fått nya ägare", skriver EQT i ett pressmeddelande. Sammantaget har försäljningarna uppgått till cirka 50 miljarder kronor. Gambro ägs till 51 procent av fonden EQT IV och till 49 procent av maktbolaget Investor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079