23948sdkhjf

Vidareutvecklad vårdvalsfunktion på 1177.se

Regeringen satsar 3 miljoner kronor på att vidareutveckla Hitta och jämför vård på 1177.se. Avsikten är att förbättra invånarnas möjligheter att söka efter primär- och specialistvårdsenheter utifrån personliga preferenser. En eller flera piloter ska också göras för att informera om vårdens kvalitet och resultat, inom lämpligt specialistområde. Projektet ska vara avslutat senast 1 december 2013.
Regeringen satsar 3 miljoner kronor på att vidareutveckla Hitta och jämför vård på 1177.se. Avsikten är att förbättra invånarnas möjligheter att söka efter primär- och specialistvårdsenheter utifrån personliga preferenser.

En eller flera piloter ska också göras för att informera om vårdens kvalitet och resultat, inom lämpligt specialistområde. Projektet ska vara avslutat senast 1 december 2013.

1177.se
1177 är landstingens och regionernas gemensamma tjänst till allmänheten för råd om vård på webb och telefon. På 1177.se kan Sveriges invånare få hälso- och sjukvårdsinformation via webben, anonymt ställa frågor och få ett personligt svar, leta vård i hela Sverige och använda lokala e-tjänster för att kontakta vården.

Webbplatsens innehåll produceras av vårdpersonal och bearbetas både av en nationell redaktion och av regionala redaktioner/redaktörer. 1177.se anpassas automatiskt beroende på var man bor och man kan få nyheter, information och länkar till de e-tjänster som är aktuella i det egna landstinget eller regionen. Bakom webbplatsen står den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner i samverkan. 1177.se är fri från kommersiella intressen. Antalet besök är i stigande och är idag 2,5 miljoner besök per månad

Uppdraget
Det övergripande målet för 1177.se är att främja hälsa och stärka patientens ställning samt förenkla kontakt och dialog med vården. Webbplatsen ska öka allmänhetens kunskap genom att erbjuda kostnadsfri, pålitlig och lättläst information och säkra kontaktvägar med vården. Även vård- och apotekspersonal, skolor, medier och bibliotek har nytta av webbplatsen i sitt arbete.

På 1177.se finns tusentals medicinska artiklar om olika sjukdomar, besvär, undersökningar och behandlingar. Här finns också information om hälsa och förebyggande vård samt hur vården fungerar i Sverige.

Detta kan man bland annat läsa om på 1177.se:

Sjukdomar, skador och symtom
Undersökningar, behandlingar och läkemedel
Graviditet och förlossning
Cancer
Föräldraskap och barnhälsovård
Reseråd och vaccinationer
Hälsa och må-bra-tips
Hur man hanterar svårigheter och kriser
Hur den friska kroppen ser ut och fungerar
Rättigheter och skyldigheter för patienter och för sjukvårdspersonal
Vilka hjälpmedel man kan få vid funktionsnedsättning

På 1177.se finns även olika temaområden: Barn och föräldrar, Gravid, Kroppen, Egenvård, Cancer, Liv och hälsa, Reseråd och vaccinationer, Stroke samt Tänder. Temasidorna erbjuder information, kunskap, råd och inspiration i olika ämnen eller utifrån olika livssituationer. Här finns filmer, reportage och möjlighet att ta del av andras berättelser och upplevelser.

Under Hitta och Jämför vård på 1177.se kan man hitta kontaktuppgifter till olika verksamheter i vården, jämföra tillgängligheten till vårdcentraler, och se vad patienterna tycker om dem. Nytt för i år är även möjligheten att jämföra priser hos tandläkare.

Från 1177.se kan man också logga in till Mina vårdkontakter där man bland annat kan boka tid, förnya recept eller kontakta sin vårdgivare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.33