23948sdkhjf

Trendfrukost presenterade ett urval övergripande, globala trender

Under historiens första trendfrukost, MNML BRKFST #1, presenterades några övergripande globala trender inom hälsa och hälsovård.
Under historiens första trendfrukost, MNML BRKFST #1, presenterades några övergripande globala trender inom hälsa och hälsovård, här är en kort sammanfattning:

Socialt ansvarstagande
För första gången på flera generationer förväntas dagens barn som växer upp i USA leva 5 år kortare än sina föräldrar. Nikes projekt Designed to move togs upp som ett exempel där ansvaret för individens hälsa tas av ett privat företag och inte staten. Detta är en trend som man ser förekomma även i Europa och Sverige.

Patientbeteendet i fokus
Patientens upplevelse av vården börjar redan på Google och fortsätter sedan genom receptionen vidare genom primärvårdens alla lager fram till specialistvården. Parallellt delas minnet av patienternas vårdupplevelser i sociala medier som exempelvis Facebook-uppdateringar till vännerna. För kommunikatörer gäller det att förstå hur patienter idag har valmöjligheter som snarare gör dem till konsumenter och beteendestudierna måste byta fokus utifrån det perspektivet.

Mat som läker
Enligt fler och fler forskningsrapporter och studier världen över kan rätt kost påverka upp till 65% av de vanligast förekommande kroniska sjukdomarna positivt. Den gamla kostpyramiden med spannmål som basvara byts ut mot en där vegetarisk kost dominerar. Kvaliteten på våra råvaror blir allt viktigare och i framtiden diskuteras det att kost ska kunna förskrivas.

Design som läker
I framtiden blir det allt viktigare att skapa vårdmiljöer som främjar trivsel och välbefinnande. Att se på en vårdcentral eller en klinik som en hotellverksamhet med allt vad gäller service och helhetsupplevelse blir mer och mer av en måttstock. Ett bra exempel är Center för kraft och sundhet i Köpenhamn som vårdar cancerpatienter i en miljö som är av arkitektur i världsklass.

Salutogenes
Allt fler läkare och aktörer inom medicin har en salutogen syn på hälsa, där vikten av att förstå de hälsofrämjande faktorerna ska kunna säkerställa balansen mellan hälsa och ohälsa. Man utgår från att en människa aldrig är helt frisk eller sjuk utan pendlar mellan dessa två tillstånd i ett kontinuum, men där hälsans ursprung ska vara i fokus. Detta ska ses som motvikt till patogen syn som istället fokuserar på uppkomst och utveckling av sjukdom.

Att mäta hälsa
Kan man mäta lycka? Ja, enligt engelska appföretaget Mappiness. Det kommer allt fler appar för mobila enheter som hjälper individer att ställa självdiagnos, mäta sitt blodtryck, fettmanivåer, mentala tillstånd samt träningsresultat. Ny teknik blir även en allt mer integrerad del av relationen mellan vård och patient, där exempelvis svenska Viary används av psykologer under behandling av patienter.

Framtidens botemedel
Enligt vedertagen forskning räcker det att du rör på dig minst 30 minuter per dag för att sänka blodtrycket, förbättra immunförsvaret, förhindra depressioner och ja, kanske även förlänga livet. Så det ger dig 23.5 timmar över att jobba, hänga med familjen, sova, mm. Träning kommer upp allt oftare som en behandlingsmetod som nästak ska ses som en universallösning, däremot krävs det att man omdefinierar vad som menas med träning för att inte skrämma bort den stora massan.

Deltagarna var från olika företag inom läkemedelsbranschen, medicinteknik, hälso-och friskvård samt inom sport och friluftsliv. Efter presentationen blev det bra diskussioner och deltagarna kunde själva bidra med sina egna åsikter och tankar kring ämnena.

Spontana kommentarer efteråt var allt från "vilken god mat" till "förvånansvärt bra"; "har varit på flera sådana möten men den här gången var det verkligen inspirerande" och ”riktigt intressant mix mellan sport och vård”. Är du intresserad av att vi håller samma presentation för ditt företag är du välkommen att boka in det, vi har redan fått förfrågningar som resultat av trendfrukosten.

MNML BRKFST #2 är redan preliminärbokat till den 31 januari 2013, så Save the date! Vi återkommer med en formell inbjudan innan julhelgerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11