23948sdkhjf

Årets vårdpris till Sören Sanz

Sören Sanz är sjuksköterska och vårdadministratör på Europas största akutmottagning, Södersjukhuset. Det vinnande projektet har titeln: ”Våldets konsekvenser, preventionsarbete för ett växande folkhälsoproblem. Akutmottagningen är ett känslospröt som känner av hur samhället mår, säger Sören Sanz.
Sören Sanz vinner SalusAnsvars Vårdpris 2012 på 250 000 kronor

– Sören Sanz har gjort en fantastisk insats för folkhälsan i Sverige, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet. Men jag vill också lyfta fram de tre andra nyskapande projekten som fick andrapris och att vi behöver fler pris för allt det viktiga förnyelsearbete våra medlemmar gör varje dag, fortsätter hon.

Sören Sanz är sjuksköterska och vårdadministratör på Europas största akutmottagning, Södersjukhuset. Det vinnande projektet har titeln: ”Våldets konsekvenser, preventionsarbete för ett växande folkhälsoproblem. Akutmottagningen är ett känslospröt som känner av hur samhället mår, säger Sören Sanz.

Juryns motivering
Anna-Karin Laurell, VD för SalusAnsvar läser upp juryns motivering: ”Ett stort och osynligt problem där våldets verkningar idag är ett stort folkhälsoproblem. Till akutmottagningen inkommer betydligt fler personer som utsatts för våld av andra människor, än patienter med de vanligaste diagnoserna som stroke, hjärtinfarkt, astma och diabeteskomplikationer. Projektet visar på ett föredömligt folkhälsoarbete som berör alla åldrar, alla samhällsklasser och etnicitet. Arbetet omfattar såväl ett bra omhändertagande av patienterna för att minska olika former av såväl psykiska som fysiska komplikationer som att påverka och minska våldet i samhället. Det engagerade ledarskapet skapar ett mervärde och meningsfullhet för medarbetarna i att arbeta på detta sätt. Ett arbetsätt som också innebär att skapa kontakter utanför den egna verksamheten med samarbetspartners som polis, sociala myndigheter, skola osv. Att vara opinionsbildande och delge rapporter från sjukvården om våldets verkningar och utbredning. Spridits utanför kliniken och till andra landsting.”

Här är de andra pristagarna:
• Veronica Nylund och Max Jakobsen leg. sjuksköterska psykiatri o vårdenhetschef i Nyköping
• Carin Boij, leg. barnmorska, adjunkt i Jönköping
• Therese Johansson, leg. röntgensjuksköterska, vårdenhetschef och Ann Murtomäki, leg. sjuksköterska i Eskilstuna

De nyskapande andraprisprojekten:
• Genombrottsprojektet "Bättre vård mindre tvång"
• Ett tvärprofessionellt projekt för att minska sfinkterskador, kvinnokliniken i Jönköping
• One Stop Clinic - snabba besked och behandling vid bröstcancer

Årets tema Folkhälsa och hälsa 

Årets tema för priset är "Folkhälsa och hälsa" - ett strategiskt område för medlemmar i Vårdförbundet och ett område som blir allt viktigare för hela samhället. SalusAnsvar och Vårdförbundet instiftade 2009 vårdpriset för att uppmärksamma framstående insatser och utveckling av svensk vård. Prissumman är 250 000 kronor, vilket gör priset till ett av Sveriges största inom vårdområdet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062