23948sdkhjf

Det är dags att titta i säcken

Varje år vid den här tiden blir jag påmind om hur fort tiden går. Varje höst kommer jag på mig själv att tänka att julhandeln måste ha startat extra tidigt i år. Julkulor till salu redan! Eller är det så att året faktiskt går mot sitt slut och vart tog då tiden vägen? Inser att jag inte är ensam om dessa tankar och för den positivt lagda (som jag nog anser mig vara) kan man säga att tiden går fort när man har roligt. Jag kan hur som helst konstatera att det har varit ett både händelserikt och spännande år för Swedish Medtech!
Ofta befinner man sig mitt uppe i allt arbete och glömmer att stanna upp och reflektera över vad vi tillsammans åstadkommer. Vi har en enormt kreativ arbetsplats och engagemanget bland våra medlemmar är stort. En av de viktigaste uppgifterna vi har som organisation är att skapa en branschidentitet, så att varje företag inte behöver göra det ensam. Effekten av, om vårt arbete görs på rätt sätt, är att både politiker, beslutsfattare inom vården och näringsliv förstår vad medtech är och vad vår industri bidrar med för patienten och hälso- och sjukvården. För att inte bli fartblind är det bra att stanna upp ibland och försöka knyta ihop säcken.

Från politiskt håll har branschen uppmärksammats genom de innovations- och exportsatsningar som kommit i kölvattnet av Astra Zenecas och St Judes nedläggningar i Sverige. Ett sådant initiativ var näringsutskottets utfrågning om Life Science-industrins framtid i Sverige. Där var jag inbjuden att, i egenskap av branschföreträdare, tala om de exportutmaningar vi ser för den medicintekniska industrin. Även Swedish Medtechs årsmöte hade en tydlig politisk vinkel. Filippa Reinfeldt talade om framtidens vård i Stockholm. Socialdepartementets Karin Johansson redogjorde för de förändringar vi ser hos Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket och som Swedish Medtech följt på nära håll. Annie Lööf berättade om arbetet med innovationsstrategin, som då ännu inte var klar. Hon mötte sedan tre tunga branschföreträdare, Elektas Tomas Puusepp, Getinges Johan Malmquist och Sectras Torbjörn Kronander, i en paneldiskussion. Nu är innovationsstrategin publicerad och vi kan konstatera att den mer är ett visionsdokument än en strategi med mätbara mål. Därför kommer Swedish Medtech att uppvakta näringsdepartementet och tydligt visa medtechbranschens förutsättningar och behov för att kunna vara en partner i arbetet att utveckla den svenska vården och omsorgen.

Ett projekt jag är glad över att få ha återkommit till är Medtech Sverige 2020 som vi för andra året genomför tillsammans med vinnova och Centrum för Teknik i Medicin och Hälsa. Vi har inom projektet bjudit in till expertsamtal i viktiga frågor för branschen. Vi har samlat nyckelpersoner inom myndigheter, politik, akademi och organisationer för att diskutera möjligheterna för upphandlingar av innovationer i vården och hur den tekniska kompetensen ser ut. I oktober genomfördes en studieresa till Toronto och Boston för att få kunskap om och inspireras av deras innovationsarbete. I februari 2013 samlar vi alla erfarenheter i en större konferens.

Det här var ett axplock från medtechåret. Nu när vi närmar oss slutet av 2012 kan jag konstatera att vi som branschorganisation faktiskt inte knyter ihop säcken utan håller den öppen så att nya idéer och projekt kan hoppa in. Vi arbetar för en säck full av värde för våra medlemmar och medtechbranschen!

Anna Lefevre Skjöldebrand
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062