23948sdkhjf

Hallå där Okee Williams

Sedan maj ingår Okee i det strategiska området Hälsa som Handläggare inom bioentreprenörskap hos Vinnova, verket för innovationssystem. Okee arbetade tidigare på Allenex som Portfolio Manager och representerade Allenex i tre bolagstyrelser.
Du är ny handläggare på vinnova på enheten Bioentreprenörsskap inom avdelningen Hälsa. Vad innebär det?
– Som handläggare ansvarar jag för de utlysningar vinnova har. vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta. vinnova investerar cirka 2 miljarder kronor varje år och har drygt 200 medarbetare med kontor i Stockholm och Bryssel.
Jag arbetar under enheten Bioentreprenörskap, som tillhör avdelning Hälsa vilket utgör en av fyra tematiska avdelningar på vinnova. vinnovas insatser inom området handlar om att hitta lösningar på de utmaningar som Sverige, liksom alla industriländer, står inför med en snabbt växande andel äldre i befolkningen.

I samband med att regeringen presenterar den nya innovationsstrategin och de stora investeringar/satsningar som regeringen öronmärker för Life Scenecebranschen, så finns möjligheten att vinnova blir den som får ännu mer medel att dela ut. Har du några kommentarer eller reflektioner kring detta?
– Det är egentligen första gången jag läser och sätter mig in i Forskning & Innovations Proppen. Och vi är väldigt nöjda med att regeringen vill ta ett krafttag i att behålla Sveriges ledande position inom Life Science området. Vi står inför många utmaningar i sektorn så alla medel är mycket välkomna. Många av dessa nya medel är öronmärkta för vissa områden men visst det blir mer medel ut i ”systemet”.

Vad händer inom ert fokusområde Hälsa? Vilken är den mest aktuella och hetaste frågan just nu?
– Vi arbetar brett inom området Hälsa, från vård till forskning. Några områden jag arbetar med är att få offentligverksamheten att vara mer innovativa, till exempel genom Innovationsupphandling. Jag arbetar också med det strategiska innovationsprogrammet, vilket regeringen kallar ”proppen” strategiska innovationsområden. Målet med programmet är att aktörerna ska samlas runt en gemensam innovationsagenda inom ett område. Inom hälsa har vi beviljat medel för skapande av en handfull innovationsagendor.

Om du fick möjlighet att styra, vilket område/vilka grupper, skulle du då helst se fick mer pengar?
– Med min bakgrund inom riskkapital så skulle jag vilja se mer medel till just unga innovativa bolag inom sektorn. Men kanske också andra stöd för denna grupp.

Hur ser du på framtiden inom medtech, hur kommer den att se ut om fem, tio och 25 år?
– Jag hoppas på fortsatt hög innovationshöjd och ännu mer benägenhet av användarna att ta till sig nya teknologier och att de har medel att göra detta. Medtech är förhoppningsvis en mer integrerad del av vården och jag tror väl som alla att modern kommunikation kommer hjälpa patienten till att få en mer effektiv vård och uppföljning.

Vem är Okee? Antal år i branschen? Erfarenheter inom medtech.
– Jag har en Master of Science i grunden sedan en eMBA från Handelshögskolan i Stockholm. Jag har arbetat mot sektorn eller i sektorn i nästan 15 år nu. Med sektorn syftar jag på hela life sciencesektorn.

Vad önskar du dig i julklapp?
Snö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266