23948sdkhjf

Systemskifte inom hälso- och sjukvård – Sverige leder utvecklingen

I en jämförelse av världens 12 främsta välfärdsstater är Sverige det land som kommit längst i utvecklingen mot en ny värdebaserad hälso- och sjukvård. Samtidigt ser den svenska MedTech-industrin att de största utmaningarna hänger samman med nuvarande affärsmodeller. Det visar en färsk undersökning från Boston Consulting Group.

– I takt med att sjukvårdsbehoven ökar blir existerande affärsmodeller allt mer ohållbara. Svenska MedTech-företag har en gyllene möjlighet att öka förprånget genom att fortsätta anpassa sig till de nya spelreglerna. säger Johan Öberg, partner och Managing Director på Boston Consulting Group.

I hela värden står hälso- och sjukvården inför enorma utmaningar. Samhället klarar inte att bära de skenande kostnaderna och medborgarna acceptera inte att behandling och resultat ser helt olika ut för olika patienter. Hälso- och sjukvården och därmed MedTech-industrin står inför ett systemskifte. Drygt hälften (53 %) av de svenska MedTech-företagen uppger i dag att den största utmaningen är långvarig prispress. En fjärdedel (26 %) anger minskade möjligheter för klinikerna att påverka inköp som största utmaning. Små företag är generellt mer positiva om framtida utmaningar än de större.

– Mer sjukvård för pengarna är det som kommer att krävas av framgångsrika aktörer inom hälso- och sjukvård. Ur ett patientperspektiv finns stora fördelar när nya verktyg för exempelvis beslutsstöd, simuleringar och bildöverföring i realtid utvecklas. Kvalitén ökar genom att spridningen i behandlingsresultaten minskar, förklarar Johan Öberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078