23948sdkhjf

Trender inom hållbar sjukvård – CleanMed Europe 2012

Efter årets CleanMed Europe 2012 på Slagthuset i Malmö är en av slutsatserna att vi går från att titta på enbart miljöpåverkan till att jobba med hela hållbarhetsbegreppet inom hälso- och sjukvården.

Då sjukvården har en enorm köpkraft har de därmed makt att ställa krav på sina leverantörer. I Sverige har landstingen gått samman om en gemensam uppförandekod och uppföljningar av denna genomförs, även om det än så länge inte sker i tillräcklig omfattning. När samma krav kommer ifrån många stora aktörer samtidigt blir naturligtvis påverkansmöjligheterna betydande. Enas vi på Europeisk nivå kan vi öka vårt inflytande och skapa en unik möjlighet att förbättra levnadsförhållandena i de länder där sjukvårdens leverantörer finns.

Vi behöver jobba med sjukvård på ett mycket mer förebyggande sätt. Här gäller det att minska livsstilssjukdomarna och reducera de riskfaktorer som finns i vår omgivning men även primärvården har här en betydelsefull roll. Kan sjukdomar lindras eller botas på denna nivå och patienterna slipper att läggas in på sjukhus kan mycket miljöbelastning undvikas. Det är även av stor vikt att öka samarbetet mellan hälso- och sjukvården och olika organisationer i samhället.

Nästa CleanMed Europe blir 17 – 19 september 2013 i Oxford. Läs mer på www.cleanmedeurope.org
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078