23948sdkhjf

Surfplattan gör sjukhusvistelsen roligare och bekvämare

Med ett enkelt pek blir dagens matsedel, larm, radio och TV mer lättillgängligt. Karolinska Universitetssjukhusets nya vårdavdelning på Huddinge, som invigs i morgon, blir först i Sverige med att installera surfplattor som gör tillvaron bekvämare för patienten under sjukhusvistelsen.

Med PatientPad kan patienten med ett pek på stora knappar få tillgång till radio, TV, internet, larm- och lampknappar, telefon, spel och filmer – direkt vid sängen. Dessutom kan den fyllas med information från sjukhuset om besökstider, eftervård och övrig service.
PatientPad, som är en kombination av en specialbyggd surfplatta och en särskild mjukvara, är baserad på operativsystemet Android 4.0, med tillgång till över 500 000 applikationer. Den är utvecklad för sjukhusmiljö och tål både vatten och desinfektionsmedel. Patientplattan kan också enkelt integreras med sjukhusets belysning och patientsignalsystem. Sjukhuset kan själva utforma innehållet och bestämma urvalet av funktioner och internetapplikationer.

Patientplattan är enkel att använda och har en pekskärm med stora knappar på framsidan. En specialutvecklad mjukvara ger patienten en överskådlig vy till alla funktioner och sjukhuspersonalen ett praktiskt system att återställa plattan efter varje patient. Den är mer robust än en vanlig surfplatta och knapparna är mycket tydligare så att även personer med mindre datavana ska kunna hantera den. Patientplattan är också skyddad så att patienten inte kommer ut i öppen webbläsare. PatienPad har utvärderats med gott resultat i tre månader på patienter i olika åldrar på St Görans och Danderyds Sjukhus i Stockholm. PatientPad är framtagen för AMAB, leverantör av trygghetslösningar till vårdsektorn, i samarbete med Yoyomotion, som utvecklar elektronikprodukter både för konsumenter och professionellt bruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109