23948sdkhjf

Barnets upplevelse i fokus

Barnets upplevelse i fokus när Astrid Lindgrens barnsjukhus investerar i harmonisk miljö
Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, Stockholm, inviger den 20 juni ett helt nytt koncept för att skapa en lugn miljö för barnen som besöker barnradiologiska kliniken. Att genomgå en röntgenundersökning, i synnerhet med MR kamera, kan vara en skrämmande upplevelse för barn. Med ”Ambient Experience” skapas helt nya förutsättningar för både patient och vårdgivare.

Det nya konceptet ”Ambient Experience” som nu invigs på barnradiologiska kliniken vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, är en installation utöver det vanliga. Hela konceptet är utformat kring den senaste versionen av Philips MR-kamera där innovativ design och teknologi inom ljud, ljus och animationer skapar en harmonisk miljö med barnets upplevelse i fokus.

Att genomgå en röntgenundersökning kan vara en skrämmande upplevelse för barn. Särskilt magnetkameran kan kännas stressande, vilket kan leda till att undersökningen blir besvärlig att genomföra. ”Ambient Experience” innehåller flera olika komponenter som kan underlätta undersökningen, till exempel färgnyanser, ljud, lugnande ljus och animationer av figurer som visar vad som skall ske på ett pedagogiskt sätt. En del av “Ambient Experience” är barnens egna lilla miniatyrröntgen för dockan eller mjukisdjuret, med namnet “Kitten scanner”. Med den kan barnen på ett lekfullt sätt lära sig hur en röntgenundersökning går till i det förberedande rummet inför undersökningen.

− Vi har funnit att ”Ambient Experience” bidrar till att avdramatisera själva undersökningen och när patienten är lugn så minskar också patientens rörelse. Det i sin tur kan bidra till kortare undersökningstider och ökar genomströmningen av patienter. Det är absolut ett värdefullt verktyg för både barnen och oss alla. Hela lösningen bidrar till att förbättra det kliniska arbetsflödet och ger en inspirerande arbetsmiljö, säger Katarina Johansson, röntgensköterska MR-sektionen, Astrid Lindgrens Barnradiologiska klinik.

När barnets nyfikenhet vaknar och intresset dras mot de kreativa inslagen i rummet minskar också fokus på själva undersökningen. Eftersom barnen själva kan välja bland olika miljöer skapar det en känsla av kontroll över situationen, de blir mer tillfreds och kan lättare följa eventuella instruktioner.

− Vi vill bidra med innovationer som räddar liv, och det känns angeläget att teknologi och design på det här sättet ger patienten möjlighet att välja sin egen miljö. Det kan stärka patientens känsla av egen kontroll och underlätta den medicinska behandlingen, i synnerhet när det gäller barn, säger Christer Byfors, Sverigechef för Philips Healthcare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047