23948sdkhjf

3000:e njurtransplantationen i Stockholm

3000:e njurtransplantationen i Stockholm

Den första njurtransplantationen i Sverige utfördes den 6 april 1964 av professor Curt Franksson på Serafimerlasarettet i Stockholm. Den 3000:e njurtransplantationen i Stockholm har nu genomförts vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

I Stockholm har idag har fler än 2000 njurtransplantationer med avliden donator utförts och fler än 1000 med levande donator. Sedan starten 1964 har resultaten förbättrats påtagligt och är idag mycket goda.
- Njursektionen vid Transplantationskirurgiska kliniken är nationellt ledande på flera områden, bland annat njurtransplantation på barn, säger Lars Wennberg, sektionschef för njur- och pankreassektionen. Ungefär 75 procent av landets alla njurtransplantationer på barn görs på Karolinska.

Vidare utförde kliniken den första pankreastransplantationen i Sverige 1974 och är den enhet i landet som utfört flest sådana transplantationer. Den teknik som idag oftast används för pankreastransplantation har till stora delar utvecklats i vid Transplantationskirurgiska kliniken i Huddinge.

En av de metoder som under de senaste åren utvecklats på kliniken möjliggör transplantation över blodgruppsgränserna. För de njursjuka patienter som väntar på en transplantation innebär metoden att köerna kortas och att antal möjliga donatorer ökat med ungefär 30-35 procent.

För att uppmärksamma det faktum att 3000 njurtransplantationer nu utförts i Stockholm och de betydelsefulla insatser verksamheten gjort genom åren, så arrangerar Transplantations-kirurgiska kliniken 7 december 2011 ett Jubileumssymposium vid vilket alla intresserade inbjuds att delta. Vid symposiet kommer flera framträdande medarbetare inom njurtransplantationsverksamheten att beskriva utvecklingen från 1964 fram tills idag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062