23948sdkhjf

Nytt avtal för arbetsterapeuter och fysioterapeuter – "Har fått gehör för många yrkanden"

Ett nytt avtal är klart mellan Akademikeralliansen, där arbets- och fysioterapeuter ingår, och arbetsgivarsidan. Bland annat innehåller det nya regler om flextid och beordrat övertidsarbete.

Avtalet med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona reglerar villkoren för cirka 90 000 akademiker som arbetar i kommuner, regioner och kommunala företag.

Till skillnad från de flesta andra avtal är Akademikeralliansens överenskommelse sifferlöst, och saknar därmed centralt bestämd nivå för löneökningar. Däremot har man kommit överens om förändringar som bland annat syftar till att ge arbetstagarna bättre förutsättningar att påverka sin arbetstid, förbättrade löneprocesser och bättre villkor vid beredskap och nattarbete.

I överenskommelsen ingår också att utreda förutsättningarna för individuella tidskonton. Dessutom ska provanställningar användas mer restriktivt.

– Vi har fått gehör för många av våra yrkanden, bland annat med ökad anställningstrygghet där provanställningar begränsas och de som är hemma med graviditetspenning kan inte längre bli uppsagda under tiden de är hemma på heltid, säger Kristina Hultman, Akademikeralliansens ordförande, tillika vice förbundsordförande i Sveriges Arbetsterapeuter, i ett uttalande.

– Det är positivt att heltid ska räknas som det normala vid nyanställning, vi behöver kunna försörja oss på vårt arbete inom välfärden. För de som jobbar deltid är det också en ekonomisk förbättring då övertidsersättningen blir samma som för heltidsanställda.

 Dessutom blir reglerna kring flextid tydligare.

- Den ordinarie arbetstiden sätts i fokus och det blir tydligt att den ordinarie arbetstiden inte ska öka eller minska. Tanken är att flextid inte ska användas i stället för övertid av arbetsgivaren, säger Kristina Hultman.

Avtalet tydliggör  också att chefens roll som arbetsgivarens företrädare vid lönesättning tydliggörs. Det är avgörande för kvaliteten i lönesättning, menar Cecilia Winberg, förbundsordförande för Fysioterapeuterna.

– Lön är en av de viktigaste frågorna för våra medlemmar. Lönen ska sättas utifrån kompetens, ansvarstagande och bidrag till verksamhetens utveckling. För att löneprocessen ska fungera fullt ut behöver lönesättande chef ha rätt förutsättningar att värdera medarbetarens insatser gentemot lönekriterierna på arbetsplatsen. Genom det nya avtalet förstärks dessa möjligheter säger hon i en kommentar.

Det rör sig om ett tillsvidareavtal, vilket innebär att parterna har omförhandlat avtalet under fredsplikt.

− Avtalet ger kommuner och regioner bättre förutsättningar att planera och utveckla sina verksamheter. Avtalet innehåller flera åtgärder som bidrar till att hantera kompetensförsörjningsutmaningen och som förbättrar villkoren för välfärdens medarbetare, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse, i en kommentar.

Det nya avtalet i korthet

Förbättrade löneprocesser som stärker tillsvidareavtalet

Chefens roll i löneprocessen blir tydligare

Provanställning ska kopplas till individ - inte tillämpas generellt vid anställningar

Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning som sägs upp på grund av arbetsbrist, genom att uppsägningstiden börjar löpa då anställd är tillbaka i arbete.

Tydligare regler kring flextid

Kostnaden för att tillämpa förskjuten arbetstid höjs genom bland annat förhöjd ersättning

Förtydliganden kring skillnader mellan jour och beredskap, till exempel ska schemalagda uppgifter inte kunna läggas under beredskap och nivån för jourtimmar sänks

Ersättning för restid vid beredskap och sänkt gräns för förhöjd ekonomisk ersättning för beredskap

Stärkta villkor för nattarbete genom att nattpass definieras att ligga mellan klockslagen 22:00-06:00

Individuella tidskonton ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp.

Ny pensionsmodell med en så kallad partiell nedtrappningsförmån för seniora arbetstagare (tidigast 64 år). Detta innebär bland annat en möjlighet att minska arbetstiden ned till och med 80 procent av heltid med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.

Akademikeralliansen, SKR, Sobona

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062