Trenderna som väntar för 3D-printing inom medtech

Cecilia Persson är centrumledare för kompetenscentrumet AM4Life i Uppsala, som arbetar med additiv tillverkning (3D-printing) för att utveckla implantat anpassade till patienter. Vid kompetenscentret har tre tekniska fokusområden identifierats, som ger en god bild av vad som väntar inom fältet framöver.
1. Nedbrytbara legeringar
Inom additiv tillverkning undersöks nu legeringar som kan ersätta bendefekter och brytas ned i kroppen över tid, för att undvika operationer efter läkning. De legeringar man hittills 3D-printat, bland annat magnesiumlegeringar, bryts ned för snabbt och det krävs forskning för att optimera nedbrytningstakten. Medan det finns väletablerade processparametrar för 3D-printade titanlegeringar, saknas det fortfarande för många andra legeringar.
2. Bioprinting
För 10–15 år sedan betraktades bioprinting som science fiction, men i och med de senaste årens framsteg inom cellterapi har man kommit ett steg närmare. Tanken är att skriva ut celler i hydrogeler, med ett långsiktigt mål om att kunna skriva ut hela organ och vävnader. Det sker mycket aktivitet inom fältet, men svårigheten ligger bland annat i att hålla cellerna levande trots mekanisk och kemisk belastning från själva 3D-printingen.
3. Läkemedelsleverans
Additiv tillverkning kan användas för framställning av läkemedelsberedningar och möjliggör att skriva ut individuellt anpassade doser, skräddarsydda efter patientens behov. Dessutom kan additiv tillverkning användas för att förbättra formuleringen av svårlösliga läkemedel och öka deras löslighet och biotillgänglighet. Här finns pågående forskning, men det har ännu inte implementerats kliniskt i Sverige.
Utöver de tekniska framtidsspaningar som Cecilia Persson staplar, ser hon också två mer generella trender som kommer att prägla området framgent:
4. AI
Många möjligheter öppnas upp för att exempelvis utveckla processparametrar snabbare och få en bättre förståelse för vad som händer under skrivprocessen, men också för kvalitetskontroll direkt under skrivprocessen.
5. Hållbarhet
Att ta fram nya material innebär också ett fokus på hållbarhet som sektorn ständigt behöver förhålla sig till. Additiv tillverkning kan i sig ses som ett mer hållbart alternativ, då endast det material man behöver skrivs ut, men mer kunskap krävs kring exempelvis återanvändning av pulver och möjligheterna att använda återvunnet material i processerna.
Det finns jättestora möjligheter för 3D-printing att växa inom medtech och life science, säger Cecilia Persson. Men hon lyfter också sådant som kan försvåra utvecklingen.
– Det ligger en risk i det allmänna världsläget när det kommer till tillförlitliga källor av material. Det behövs också större satsningar inom området, Sverige är litet och har begränsade resurser.