23948sdkhjf

Vetenskap och skönhet i 3D ger honom Lennart Nilssons pris

Med fascinerande bilder och filmer i 3D har han bidragit till ökad kunskap om allt från innerörats anatomi till sjukdomar som fettlever och Alzheimers. Nu tilldelas neurobiologen Csaba Adori 2024 års Lennart Nilsson Award.

Csaba Adori, som är aktiv vid institutionen för molekylär biovetenskap vid Stockholms universitet, och även är knuten till institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet, får priset för sin vetenskapliga 3D-fotografering av vävnader.

”I Lennart Nilssons anda synliggör han inte bara de vetenskapliga aspekterna av vävnadsstrukturer eller deras patologi, utan också skönheten i anatomiska detaljer”, står det bland annat i prismotiveringen.

Bilderna bidrar till den vetenskapliga förståelsen av organens strukturer, vilket har ökat kunskapen om såväl organens uppbyggnad som sjukdomar. De har använts i undervisning, men når med sin skönhet och fascination även utanför den akademiska världen, konstaterar juryn.

– Jag är särskilt glad över att priset lyfter fram 3D-teknikens potential beträffande de vetenskapliga, pedagogiska och estetiska aspekterna, säger Csaba Adori i ett pressmeddelande.

Priset inrättades 1998 för att hedra den världsberömde svenske mästerfotografen Lennart Nilsson (1922-2017). Utmärkelsen utdelas årligen till ”en person som på ett avgörande sätt medverkat till utvecklingen inom vetenskapligt fotografi eller till den som utfört ett förtjänstfullt arbete i Lennart Nilssons anda”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083