23948sdkhjf

Varannan fysioterapeut funderar på att byta jobb – "Ohållbar arbetsmiljö"

Varannan fysioterapeut överväger att byta jobb, och mer än var fjärde har funderat på att lämna yrket helt. Det visar en medlemsenkät från fack- och professionsförbundet Fysioterapeuterna.

I undersökningen, som bygger på svar från drygt 3 600 yrkesverksamma fysioterapeuter, uppgav hälften att de på grund av arbetsbelastningen har funderat på att antingen byta arbetsplats (33 procent) , lämna yrket (27 procent), gå ned i arbetstid (23 procent) eller börja jobba på bemanningsföretag (12 procent).

Av de yngre fysioterapeuterna, under 40 år, svarade mer än var tredje att de övervägt att lämna yrket.

”Att så många upplever en så hög arbetsbelastning att de funderar på att lämna arbetsplatsen eller yrket är mycket oroväckande. Det riskerar att leda till en ond spiral där de som blir kvar får en än mer ansträngd arbetsbelastning och arbetsmiljön försämras ytterligare”, skriver rapportförfattarna.

Fler än var fjärde fysioterapeut instämde helt eller delvis i att brister i deras arbetssituation påverkar patientsäkerheten.

Cecilia Winberg, ordförande för Fysioterapeuterna, säger i ett pressmeddelande att resultatet visar på en ohållbar arbetsmiljö för fysioterapeuter och att vårdens kompetensförsörjning hotas när en så stor andel överväger att byta yrke.

— Våra medlemmars svar visar att en lång tid av höga krav och för lite resurser tar ut sin rätt och skapar en ohållbar arbetsmiljö som leder till att varannan överväger att lämna sitt jobb. Fysioterapeuterna reduceras i många fall till produktionsmaskiner, vilket leder till etisk stress och påverkar patientsäkerheten, säger hon.

– Arbetsgivarna säger själva att kompetensförsörjningen är en av vårdens största utmaningar, men de behöver fråga sig vem som vill arbeta som fysioterapeut när arbetsmiljön ser ut så här. Att låta situationen fortgå är ett oansvarigt resursslöseri.

Enkäten skickades ut i februari 2024 till 10 001 yrkesverksamma fysioterapeuter, varav 3 622 svarade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078