23948sdkhjf

Förordning om hjälpmedel skrivs om: ”Moderniserar regelverket”

Regeringen har beslutat att genomföra flera ändringar i förordningen om bidrag till arbetshjälpmedel, med syfte att modernisera regelverket och effektivisera hanteringen av återbetalningsärenden.

Beslutet att förändra förordningen har bland annat fattats mot bakgrund av att Försäkringskassan och Synskadades Riksförbund lyft fram behovet av att detta görs, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande. Förslaget lades fram i januari och har nu beslutats.

– Personer med olika funktionsnedsättningar eller sjukdomar har rätt till stöd i form av olika hjälpmedel för att kunna delta i arbetslivet. Eftersom de nuvarande reglerna för arbetshjälpmedel är från tidigt 90-tal är det viktigt att vi uppdaterar och moderniserar regelverket så att det är anpassat efter dagens behov, säger äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), i pressmeddelandet.

Ändringarna innebär bland annat att det förtydligas att bidrag får lämnas för uppdateringar och uppgraderingar av datorbaserade hjälpmedel eller till utbildning. Det gäller även om den sammanlagda kostnaden för ett datorbaserat hjälpmedel överstiger 50 000 kronor.

För att förenkla återbetalningshanteringen har regeringen även beslutat att plocka bort möjligheten att reglera återbetalningsskyldighet till Försäkringskassan genom överlåtelse av arbetshjälpmedel. Därmed kan en person som blivit arbetsoförmögen endast bli återbetalningsskyldig om arbetshjälpmedlet aldrig använts.

Ändringarna träder i kraft den 1 juli 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078