23948sdkhjf

Studie: Mikronålsplåster i ny metod för att upptäcka malignt melanom

En ny typ av mikronålsplåster kunde identifiera biomarkören tyrosinas direkt i huden, enligt en studie publicerad i Advanced Materials. I studien undersöker forskare vid Karolinska institutet hur plåstret kan användas i en ny metod för att upptäcka malignt melanom.

I studien presenteras det bioelektriska plåstret, utrustat med mikronålar som detekterar enzymet tyrosinas, en viktig biomarkör för malignt melanom. Genom att mäta enzymets nivåer direkt i huden kunde forskarna snabbt identifiera förändringar som är kopplade till sjukdomen, skriver Karolinska institutet i en nyhetsartikel på sin hemsida.

Forskarna menar att plåstret skulle kunna bli ett alternativ till nuvarande diagnostiska metoder, för att tidigare upptäcka malignt melanom. De hoppas att deras arbete kommer att bidra till att minska antalet ingrepp.

– Det här är ett viktigt framsteg för att förbättra övervakningen av hudhälsa och kan även användas för att screena andra biomarkörer genom en enkel förändring i designen, säger en av studiens medförfattare, Onur Parlak, i artikeln.

Onur Parlak, som är biträdande lektor vid institutionen för medicin på Karolinska institutet, menar också att metoden har potential att ge snabbare och mer tillförlitliga resultat jämfört med traditionella biopsier.

– Vårt mål är att fortsätta utveckla och förbättra denna teknik för att kunna erbjuda en mer exakt och smärtfri diagnostik, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.628