23948sdkhjf

”Katastrofgungstolen” blev Bent Bondes väg in i hjälpmedelssektorn

En misslyckad produktlansering hos techjätten Panasonic kom att ge entreprenören Bent Bondes företag en helt ny inriktning.

En av utställarna på Fokus Hjälpmedel Skåne förra veckan var Bent Bonde, vd och ägare av det danska företaget Wellness Nordic och det svenska systerföretaget Ergonova. Medtech Magazine fick en pratstund med honom precis innan han och hans kollegor skulle packa ihop sin monter på mässans andra dag. Han berättade då hur han kom in i hjälpmedelsbranschen.

– Jag hade lämnat en tjänst på Panasonic där jag var nordisk försäljningschef och startat mitt eget företag som var distributör av Panasonics massagestolar. Och så fick jag den här stolen i mitt sortiment, men jag hade svårt att sälja den.

Stolen som Bent Bonde talar om var en gungstol som Panasonic hade lanserat när 00-talet började närma sig sitt slut. Men stolen blev en flopp, varken möbelaffärer eller privatpersoner var intresserade av den. Kanske hade det att göra med att finanskrisen pågick och att den målgrupp av vanligt folk som det japanska teknikföretaget haft i åtanke helt enkelt inte hade råd med den. 

Möbeln var så svår att sälja att Bent Bonde kallade den för ”katastrofgungstolen” när han fick den bland sina produkter år 2008. Han berättar att det stod hundratals sådana gungstolar som ingen ville ha i ett lager i Tyskland.

Han ville testa stolen på ett av sina boenden och upptäckte att den hade en lugnande effekt på patienterna med demens

Men så fick han kontakt med en chef för ett äldreboende i Gävle, vilket kom att leda in Bonde i en för honom tidigare okänd sektor.

– Han ville testa stolen på ett av sina boenden och upptäckte att den hade en lugnande effekt på patienterna med demens, särskilt på de som var oroliga och utåtagerande.

Bonde tänkte att han kunde utveckla ett nytt koncept kring stolen. Han lät placera en vagn under den för att den skulle kunna rullas fram till äldre personer och så att det skulle gå att få in en lyft inunder. Han lät förse den med inkontinensskydd och bytte ut musiken som stolen spelade mot specialkomponerade melodier av den danska kompositören Niels Eje som forskat på hur musik kan användas inom vården. Sedan kom han överens med Panasonic om att få tillverka möbeln på licens.

I dag är just gungstolen, som fått namnet Nordic Sensi Chair, Ergonovas viktigaste produkt. 

Bent Bonde berättar att han inte har några anställda i det svenska företaget, men 14 ”rådgivare” som säljer stolen.

– Alla rådgivare är egenföretagare. En japansk fabrik tillverkar den åt oss och så anpassas den i Danmark för att vara lämplig för äldre.

Stolen säljs främst till äldreboenden, men Ergonova har även gjort en variant av Nordic Sensi Chair som är speciellt utformad för att passa på sjukhus. Bonde visar en studie som pekar på en gynnsam effekt vid användning av stolen på sjukhem. Medtech Magaziens danska systertidning Medtech News rapporterade nyligen om studien som är publicerad i Journal of Alzheimer's Disease.

Slutligen, var det verkligen en ”katastrofgungstol”? I dag marknadsförs den av Ergonova som ”gungstolarnas Rolls-Royce”. Oavsett hur det är med den saken kan man konstatera att den finns på ett stort antal boenden i Danmark och i Sverige och att den har sålts till över 20 olika länder.

Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093