23948sdkhjf

Studie: Tyngdtäcke förbättrade äldres sömn

Att sova med ett tyngdtäcken hade positiva effekter på sköra äldre på särskilda boenden. En avhandling från Högskolan i Halmstad visade att tyngdtäcken minskade antalet uppvaknanden under natten och bidrog till ett ökat välbefinnande.

– Tyngdtäcken kan vara ett mångsidigt verktyg för att förbättra livskvaliteten och välbefinnandet hos äldre i vårt samhälle, säger Eva Hjort Telhede, i ett pressmeddelande, som i sin doktorsavhandling vid Högskolan i Halmstad utforskade hur tyngdtäcken påverkade sömnen hos äldre på särskilda boenden.

Hon har inom ramen för sin avhandling studerat och intervjuat äldre som sovit med tyngdtäcken under 28 dagar. Bland annat har hon gjort mätningar av motorisk aktivitet med sensorer på 31 äldre samt intervjuat både äldre personer och anställda vid boenden.

Resultaten visade att sömnen förbättrades hos de äldre då de vaknade färre gånger under natten. Men deltagarna i studien upplevde också att tyngdtäcken påverkade dem positivt i vardagen. Bland annat deltog de äldre mer aktivt i konversationer och aktiviteter efter att ha sovit med tyngdtäcken och det bidrog även till att lugna orostankar, enligt Eva Hjort Telhede.

Hon tycker att tyngdtäcket skulle kunna vara ett bra komplement till traditionella behandlingar och skulle kunna minska behovet av sömnmedicinering.

Eva Hjort Telhedes avhandling och resultat baserar sig på fyra studier vid tolv särskilda boenden i Halland. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109