23948sdkhjf

Kritik mot kommuners taktik för fallprevention

Skippa inköp av övervakningsteknik och satsa på balans- och styrketräning. Det är budskapet i en debattartikel där forskare inom fysioterapi uttrycker sin syn på kommuners fallförebyggande insatser på särskilda boenden.

I en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle uttrycker de fem forskarna en uppmaning till Sveriges kommuner att skippa övervakningsteknik för att förhindra fall hos äldre personer.

Övervakningsverktyg, ofta i form av kameror, innebär att personal på boenden ska bli uppmärksamma på riskfylld rörelse och hinna ta sig till den boende för att förhindra fall. Forskarna i artikeln uppger att det inte finns evidens för att tekniken är effektiv.

De pekar istället på globala riktlinjer för fallprevention, som slår fast att träning av balans och styrka är den fallförebyggande åtgärd med störst effekt. I texten förespråkar forskarna att träning på boenden ska kompletteras med individanpassade interventioner.

”Bygg gym som är anpassade för gruppen, se till att det finns balansträningsgrupper på boendet, varje dag”, avslutar de debattartikeln.

Författarna bakom debattartikeln: Eva Ekvall Hansson, professor i fysioterapi. Marina Arkkukangas, Forsknings- och utvecklingschef i Sörmland, Doktor i vårdvetenskap. Erika Franzén, professor i fysioterapi. Lillemor Lundin Olsson, docent i fysioterapi. Erik Rosendahl, professor i fysioterapi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095