23948sdkhjf

Fass bidrar dygnet runt med kvalitetssäkrad läkemedelsinformation

I nästan 60 år har branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen, tillhandahållit läkemedelsinformation via tjänsten Fass. Sedan nio år tillbaka är Fass helt digitaliserat. Den digitala plattformen underlättar för Fass användare att söka efter och verifiera läkemedelsinformation, vilket är särskilt viktigt i en komplex medicinsk och farmaceutisk miljö.

Fass har över fyra miljoner månatliga besökare och erbjuder digitala tjänster för hälsorelaterad information anpassade till olika målgrupper. Läkemedelsinformationen kan även integreras i andra system via Fass API. Fass har dessutom en mycket viktig och betydelsefull roll i samhället, eftersom plattformen tillhandahåller kvalitetssäkrad läkemedelsinformation till hälso- och sjukvårdspersonal samt allmänhet dygnet runt. Genom att erbjuda detaljerad och uppdaterad information om läkemedel bidrar Fass därmed till att vårdpersonal kan fatta välgrundade beslut om behandlingar som involverar läkemedel. Samtidigt får patienter och deras anhöriga ökad kunskap och förståelse för läkemedlens effekter. Fass är därmed en viktig resurs som stödjer en ansvarsfull användning av läkemedel i samhället, vilket är avgörande för folkhälsan.

Under de senaste fem åren har Fass genomgått en omfattande modernisering. Syftet med denna förändring är att göra Fass mer tillgängligt och användbart för en bredare publik. Denna modernisering har inkluderat uppdateringar i hur information presenteras och hur användare kan interagera med tjänsten, vilket underlättar för alla att få tillgång till viktig information om läkemedel på ett effektivt sätt.

Fass-appar levererar kvalitetssäkrad läkemedelsinformation till alla användare

 Idag finns tre appar: Fass Allmänhet riktad till allmänhet, Fass Vård riktad till hälso- och sjukvårdspersonal och farmaceuter samt Fass Djur, som riktar sig till djursjukvårdspersonal, veterinärer och djurägare.

– Utöver bland annat uppdaterad läkemedelsinformation och lagerstatus har apparna funktionalitet som gör det möjligt att sortera visningen av avsnitten i Fass-texten, beroende på vilken läkemedelsinformation man oftast använder i sin yrkesroll. Det är också enkelt att spara sökningar eller skicka till en kollega för vidare diskussion, säger Anna Wessling, chef Fass.

Ett år sedan lanserades appen Fass Vård, som ersatte den tidigare appen till vårdpersonal.

 – Fass var tidigt ute och utvecklade sin första app för vårdpersonal, innan appar och telefoner fungerade som vi är vana vid idag. Fass Vård är bättre anpassad efter dagens krav
och behov på användning och som ger tillgång till mer information,
säger Gunilla Englund, affärsutvecklingsansvarig Fass.

En app optimerad för samhällskritiska situationer

 Appen har ett nytt användarvänligt gränssnitt och ger användarna möjligheter att spara, dela och sortera information baserat på de uppgifter de ofta söker, såsom dosering och interaktioner mellan olika läkemedel och se lagerstatus på apotek. En efterfrågad funktion, speciellt nu med ökad krismedvetenhet, är möjligheten att använda appen offline.
Denna funktion har förbättrats i den nya versionen av Fass Vård.Genom att aktivera offline-läget kan användare fortfarande få tillgång till information även när internetanslutningen saknas. Denna funktion är särskilt viktig med tanke på den aktuella omvärldssituationen. Fass kommer alltid att sträva efter att möta alla våra användares behov för att kunna erbjuda kvalitetssäkrad läkemedelsinformation, oavsett vilken situation våra användare befinner sig i.

FAKTA/FASS

  • Via informationstjänsten Fass får allmänhet, hälso- och sjukvårdpersonal, apotek, djurägare och djursjukvårdspersonal alltid tillgång till aktuell och kvalitetssäkrad information om läkemedel.
  • Fass databas innehåller information om 20 000 läkemedel och 4 500 substanser.
  • Bakom Fass står Lif, branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige, och totalt bidrar över 250 företag till innehållet i Fass.
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079