23948sdkhjf

Fysioterapeuternas och Arbetsterapeuternas inställning till blockaden

I slutet på förra veckan bröt Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad ut. Fackförbunden Fysioterapeuterna och Arbetsterapeuterna förhåller sig neutrala i konflikten.

Vårdförbundet har vidtagit konfliktåtgärder gentemot Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), och Sobona, vilket Medtech Magazine tidigare rapporterat om.

Både Fysioterapeuterna och Arbetsterapeuterna förtydligar för sina medlemmar att förbunden ställer sig neutrala i konflikten. Konkret innebär det att medlemmar fortsätter utföra sitt ordinarie arbete, men inte tar på sig arbetsuppgifter som de medlemmar som omfattas av konflikten annars skulle ha utfört.

Fackförbunden är en del av Akademikeralliansen, som sedan slutet av mars har ett nytt avtal med SKR och Sobona och gällande löneavtal löper tills vidare. Det innebär att medlemmar i förbunden omfattas av fredsplikt.

Samtidigt betonar Fysioterapeuterna att de stöder Vårdförbundets rätt att vidta konfliktåtgärder.

”Vi delar bilden av att arbetsmiljön i vården har stora utmaningar. Vi vet att våra medlemmar också har en tuff arbetsmiljö, med höga produktionskrav, högt tempo och etisk stress”, skriver Fysioterapeuterna på sin hemsida och pekar på att deras nya avtal med SKR och Sobona innebär satsningar på arbetsmiljö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079