23948sdkhjf

Larmet: Rekordfå får ledsagningshjälp

Den nedåtgående trenden fortsätter, allt fler nekas rätten till ledsagnisstöd. Det larmar Synskadades Riksförbund om.

– För de flesta börjar coronapandemin och dess isolering bli ett minne blott, men inte för oss med allvarliga synskador. Om vi inte får hjälp att ta oss ut så är det många som i praktiken blir inlåsta i sina hem, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Synskadade tillhör personkrets tre i LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

År 2010 var antalet som tillhörde personkrets tre i lagen och som erhöll ledsagarservice 2 484 personer. År 2023 låg motsvarande siffra på 694, vilket innebär en minskning på 72 procent på 14 år, visar siffror från Socialstyrelsen. Detta utan några lagändringar.

– Problemet är stort och landsomfattande, även om vissa kommuner är värre än andra. Det beror på att kommunerna har drivit på för att ändra rättspraxis genom att ständigt överklaga positiva beslut, säger Lennart Karlsson, sakkunnig inom ledsagning på Synskadades Riksförbund, i en kommentar.

Socialstyrelsen har kartlagt problemen med ledsagning och föreslog i juni förra året att en ny lag om ledsagning ska utredas. Förslaget ligger hos regeringen.

Synskadades Riksförbund har tidigare drivit fall om utebliven LSS-ledsagning i domstol, men vittnar om att insatsen varit lönlös, då kommunerna konsekvent fått rätt i fallen.

LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Syftet med lagen är att människor med funktionsnedsättningar ska få det stöd som behövs för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Lagen innehåller tio olika insatser att söka men för att vara aktuell för dessa ska man först kvalificera sig till en av tre grupper, där personer med synnedsättning i regel har tillhört personkrets tre.

Personkrets tre omfattar personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, förutsatt att de är stora och orsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Källa: Synskadades Riksförbund och Socialstyrelsen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094