23948sdkhjf

Storaffär inom dosapotek stoppas av Konkurrensverket

Konkurrensverket stoppar Apotekstjänst Sveriges planerade förvärv av Svensk Dos från Oriola. Motiveringen är att en sådan affär bedöms ”påtagligt hämma en effektiv konkurrens” på dosdispenseringmarknaden.

Apotekstjänst Sverige och Svensk dos har bägge öppenvårdsapotek med tillstånd att bedriva maskinell dospdispensering, det vill säga att läkemedel tas ut ur sina originalförpackningar och packas om till dospåsar avsedda för enskilda patienter.

Tjänsterna upphandlas bland annat av regionerna.

Idag finns bara tre tillstånd att verka som dosapotek inom öppenvården. Om affären hade genomförts skulle bara två återstå, konstaterar Konkurrensverket som förbjuder förvärvet vid vite om 100 miljoner kronor.

– Den anmälda företagskoncentration skulle innebära att kunder som köper dosdispenseringstjänster, bland annat regionerna, får ännu färre anbudsgivare. När det konkurrenstryck som Svensk dos har utövat på marknaden undanröjs genom koncentrationen finns det risk för att det leder till sämre anbud och villkor för köparna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Oriola, den tilltänkta säljaren med säte i Finland, har anfört att Svensk dos sannolikt kommer att lämna den svenska marknaden om inte det planerade förvärvet blir av.

– Med försäljningen av Svensk dos AB till Apotekstjänst Sverige AB ville vi ge kontinuitet till Svensk dos och de patienter som den betjänar. Vi är mycket besvikna över Konkurrensverkets beslut och håller inte med om Konkurrensverkets slutsatser av den planerade transaktionens effekter på konkurrenslandskapet i Sverige, säger bolagets vd Katarina Gabrielson, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078