23948sdkhjf

”Stor skillnad i specialanpassningar beroende på var i Sverige man bor”

Ny lagstiftning har ökat behovet av samsyn när det gäller allt från de som tillverkar till de som förskriver specialanpassade medicintekniska produkter. Det menar Sara Gunnarsson och Elisabeth Wigert, som föreläser på mässan Fokus Hjälpmedel i maj.

Det var i maj 2021 som det nya europeiska regelverket med förordning om medicintekniska produkter, MDR, trädde i kraft. Det innefattar specialanpassade produkter, alltså sådant som är anpassat till en specifik persons individuella behov – som en tandprotes, eller modifiering av en rullstol.

I och med den nya lagen krävs framförallt mer dokumentation av de som arbetar med den här typen av produkter – från tillverkare till de som förskriver. Men det är inte helt lätt, konstaterar Sara Gunnarsson och Elisabeth Wigert från hjälpmedelsverksamheterna i Halland och Jönköping.Båda ingår de i Nationell arbetsgrupp för regulatoriska frågor i hjälpmedelsverksamheterna och har till uppgift att ta fram vägledning för hur hjälpmedelsverksamheterna runt om i landet ska förhålla sig till lagstiftningen. Även om vägledningen publicerades för ett år sedan återstår mycket att göra, enligt duon.

– Lagstiftningen har väckt ett behov av översyn och kvalitetshöjning, ytterst handlar det om patientsäkerhet. Utmaningen är att få alla på samma spår, hela vägen från förskrivare via oss hjälpmedelsverksamheter och tillverkare. Det är stor skillnad i specialanpassningar beroende på var i Sverige man befinner sig, säger Sara Gunnarsson.

Hon får medhåll av Elisabeth Wigert.

– Det ser jätteolika ut hur långt man har kommit, både i dokumentation, hur mycket man pratar om och aktivt arbetar med frågorna och vad man hanterar som en specialanpassning eller en vanlig anpassning.

Eftersom det rör sig om en ny lag är det inte helt klart hur man ska förhålla sig till den.

– Vi får ofta höra: “vad ska vi göra?”, säger Sara Gunnarsson.

– Och rent krasst, innan det har gått fel och finns en vägledande dom vet vi inte. Vi måste ta medvetna risker i vissa lägen, det kommer att bli fel men vi ska göra så rätt vi kan.

Det kommer att bli fel men vi ska göra så rätt vi kan

Elisabet Wigert framhåller att det blir bättre och bättre. Från början fanns ett visst motstånd säger de, inte minst bland några av tillverkarna.

– Nu märker vi att man har större samsyn och mer kunskap i alla led. Vi hoppas och tror att vägledningen har bidragit till det, att vi pratar samma språk, säger hon och fortsätter:

– Bara det lilla, att det finns en ledstång att hålla i handen, gör jättemycket.

För att ytterligare stärka samsynen kommer de att föreläsa under Fokus Hjälpmedel i Malmö 22-23 maj. Duons huvudsakliga budskap är tydligt.

– Kan vi ta varandra i hand har vi betydligt större möjlighet att göra det här på ett bra sätt, säger Elisabeth Wigert.

– Vi har samma lagstiftning att förhålla oss till, vi sitter i samma båt. Låt oss göra det här till en gemensam resa.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078