23948sdkhjf

Hjärntumör hos funktionsnedsatt missades – bättre dialog krävs

En man i 30-årsåldern med funktionsnedsättning och bristande kommunikationsförmåga avled utan diagnos. Vid obduktion upptäcktes en hjärntumör och i en internutredning konstateras att sjukvården måste bli bättre på eftersöka och ta in information från närstående.

Det är Läkartidningen som rapporterar om händelsen, där en man med autism och kommunikationssvårigheter sökte vård, men avled utan diagnos.

Han ska ha sökt hjälp på både vårdcentral och akutmottagning ett antal gånger för besvär med illamående, buksmärtor och kräkningar. De prover som gjordes visade inget avvikande, enligt tidningen.

På akutvårdsavdelningen sammanfattar läkare mannens tillstånd som en oklar långdragen problematik och enligt anteckningarna läggs patienten in för bredare utredning och diagnostik.

Senare hittas mannen okontaktbar och trots insatser klarar han sig inte. Obduktionen visar en stor hjärntumör, massiv hjärnödem, lungödem och blödning i lungor.

I en internutredning framgår att besvären var svårtolkade och att det därtill vad svårt att kommunicera med patienten. Läkartidningen skriver att det i utredningen konstateras att ”vården behöver bli bättre på att lyssna in anhörigas/närståendes/omgivande personals uppgifter samt ta deras oro på allvar”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067