23948sdkhjf

Tidig nedkylning vid hjärtstopp prövas i stor studie

Genom tidig nedkylning av patienter med hjärtstopp hoppas forskare i ett nytt projekt kunna öka chanserna till överlevnad och bättre återhämtning.

En internationell studie med totalt omkring 1 000 patienter startar nu i Region Stockholm under ledning av forskare vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet.

Deltagarna i studien är kritiskt hjärtsjuka patienter med till exempel kammarflimmer och hjärtstopp samt patienter med efterföljande kardiogen chock som har behov av mekaniskt hjärtstöd.

Den metod som ska undersökas innebär att nedkylningen påbörjas redan på platsen för hjärtstoppet i syfte att ge bättre skydd för patientens hjärna och hjärta. Det kan innebära att man inleder behandlingen redan i patientens bostad, för att sedan fortsätta den i ambulansen med hjälp av en mobil kylmetod. Sedan fortsätter nedkylningen på sjukhuset.

Avsikten är att öka överlevnaden och ge bättre patienten chans till full återhämtning.

– Vi vill att fler patienter skall få tillgång till specialiserad vård och kunna återgå till samma aktiviteter som innan hjärtstoppet genom så kallad komplett neurologisk återhämtning. Detta kan innebära en enorm vinst för patienter, anhöriga och samhället, säger Andreas Liliequist, chef på Thoraxintensiven vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Studien kommer att pågå vid ett 20-tal europeiska studiecentrum, förutom i Sverige bland annat i Spanien, Italien, Österrike, Tyskland, Slovenien och Belgien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078