23948sdkhjf

Fängelse för mutåtalade verksamhetschefen vid Akademiska

En före detta verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset döms till fyra års fängelse i en stor muthärva med osanna fakturor, bjudmiddagar och inköp av medicinteknisk utrustning. 

Ytterligare sex personer, samtliga med anknytning till olika medicinteknik- eller bemanningsföretag, döms för bland annat grovt givande av muta.

Den före detta verksamhetschefen, som är i 65-årsåldern, döms för flera fall av grovt tagande av muta, grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman. Brottsligheten ska ha pågått mellan 2014 och 2022 och under den tiden tog verksamhetschefen, enligt domen, emot totalt 4,7 miljoner kronor från fem olika företag.

I gengäld ska bolagen på olika sätt gynnats ekonomiskt eller affärsmässigt, bland annat i samband med inköp av röntgenutrustning , kontrastmedel och ultraljudsutbildning.

Av de sex övriga sex personer som döms i målet är två läkare med koppling till bemanningsbolag. Bägge är före detta kollegor till huvudmannen. Den ene av dem döms till fängelse i ett år och sex månader, den andre får villkorlig dom och dagsböter.

Övriga fyra personer som döms som skyldiga i målet är samtliga företrädare för olika medicinteknikföretag, två av dem var vd:ar. Alla fyra får villkorlig dom och dagsböter, i flera fall kombinerat med näringsförbud.

Flera av de dömda ska betala betydande skadeståndsbelopp till Region Uppsala. Huvudmannen ska ersätta sin tidigare arbetsgivare med drygt 2,6 miljoner.

Tre av de inblandade bolagen döms att betala företagsbot, i ett fall med fyra miljoner, i de två övriga fallen med två miljoner kronor vardera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095