23948sdkhjf

Hjälpmedelslabb på KTH nysatsar – får 38 miljoner

Idag, torsdag, arrangerade Moveability Lab på KTH i Stockholm ett frukostseminarium. Det med anledning av att labbet får en stor donation och samtidigt byter namn till Promobilia Moveability Lab.

Invigningen hölls i foajén till KTH:s bibliotek och det var så gott som fullsatt när universitetets rektor Anders Söderholm inledde. Han framhöll att det idag är svårt för universitet att göra offensiva satsningar, som den som nu görs med Moveability Lab, utan starka partners.

– Det här är ett lysande exempel på hur man kan kombinera forskningens egna intressen med externa intressenters behov och vilja att hjälpa och stötta den här typen av satsningar, sa han.

Fakta Promobilia och Promobila Moveability Lab

Promobilia Moveability Lab vid KTH sammanför tekniska och medicinska forskare som studerar mänsklig rörelse. Målet är att kunna utveckla olika sorters hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.

Promobilia är en stiftelse som ”finansierar högkvalitativ forskning inom området funktionsnedsättningar, med ett tydligt fokus på nyttiggörande”. Stiftelsen grundades av Per Uddén som utvecklade Permobilen och grundade företaget Permobil.

Källor: KTH och Promobilia

Lanie Gutierrez Farewik, professor i biomekanik, är föreståndare för labbet. Hon berättade bland annat om utmaningarna med att utveckla hjälpmedel. Hjälpmedlet ska hjälpa personen och inte vara i vägen, framhöll hon och kommenterade att det inte är så lätt som det låter.

– Hjälpmedlet kanske sitter lite för tajt, väger för mycket eller drar åt. Det skaver kanske lite grann så det är en utmaning i sig, sa hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096