23948sdkhjf

Essity i topp när svensk medtech slog patentrekord

Sverige nådde nya rekordnivåer för patentansökningar inom medicinteknik och bioteknik i fjol, enligt en sammanställning från det europeiska patentverket, EPO.

Inom medicinteknik kom det in 230 svenska ansökningar, vilket är en ökning från föregående år med 5,5 procent och det högsta antalet hittills.

Mest aktiva var Essity med 50 patentansökningar, samt Elekta och Gambro Lundia med vardera 45 ansökningar.

Även på området bioteknik putsades rekordet. Där inlämnades 112 ansökning, vilket är en uppgång med hela 26 procent.

Däremot sjönk antalet svenska patentansökningar på läkemedelsområdet. 136 ansökningar lämnades in i fjol, vilket är en minskning med 17 procent jämfört med 2022.

Totalt lämnade svenska företag och uppfinnare in 5 139 patentansökningar till EPO, vilket placerar Sverige på andra plats efter Schweiz när det gäller antalet patentansökningar i förhållande till befolkningens storlek.

– Det är glädjande att Sveriges starka innovationskraft fortsätter att placera oss i toppen. Innovation är en viktig drivkraft för tillväxt, och företag som aktivt utvecklar och utnyttjar sina immateriella tillgångar har goda förutsättningar att växa. Det är viktigt för Sveriges framtida tillväxt och konkurrenskraft, säger Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör för svenska Patent- och registreringsverket i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062