23948sdkhjf

Stora löneskillnader mellan överläkare i landet – ”Finns ingen rimlig förklaring”

Överläkarna vid Sahlgrenska tjänar i snitt drygt 20 000 kronor mindre i månaden än kollegorna i Region Västmanland, enligt en sammanställning.

Det är tidningen Sjukhusläkaren som har begärt ut siffror från regionerna över medellöner för överläkare, och det visar sig att skillnaderna är stora. Klart mest tjänar överläkarna vid Region Västmanland, som kan glädja sig åt en genomsnittlig lön på 99 252 kronor, vilket är nästan 8 000 kronor mer än tvåan på listan, Region Sörmland.

I den andra änden av listan återfinns Sahlgrenska universitetssjukhuset i Västra Götalandsregionen, där överläkarna har en medellön på 78 820 kronor, vilket sticker ut som klart lägst i landet.

– På sätt och vis är det här ju old news, men det är förstås förnedrande. Det finns ingen rimlig förklaring som skulle kunna göra det förlåtligt att det är på det här sättet, säger Hanna Kataoka, överläkare och ordförande för Västra Götalands läkarförening på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Läkartidningen.

Hon tror att löneläget gör det svårare att locka till sig och behålla läkare, vilket kommer att gå ut över sjukhuset ambition att bli Europas ledande universitetssjukhus.

Sjukhuset HR-avdelning skriver i ett mejl till Läkartidningen att man de senaste åren i löneöversynen prioriterat läkargrupperna för att förbättra löneläget, men att man också behöver förhålla sig till budgetramarna.

Så mycket tjänar överläkarna – toppen och botten

Högst medellön

Region Västmanland 99 252 kr

Region Sörmland 91 587 kr

Norrbotten 91 002 kr

Lägst medellön

VGR Sahlgrenska 78 820 kr

Region Kalmar län 84 910

Västernorrland 85 479

Källa: Sjukhusläkaren

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062