23948sdkhjf

Undersökning visar: Starkt läkarstöd för statligt ansvar över vården

Åtta av tio läkare tror att vården skulle bli bättre om staten tog över huvudansvaret, enligt en ny undersökning.

För närvarande utreds frågan om ett helt eller delvis förstatligande av den svenska hälso- och sjukvården av Vårdansvarskommittén.

Mot den bakgrunden frågade Läkarförbundet sin panel Docpoll, bestående av drygt 5 000 läkare och läkarstudenter, om deras inställning i frågan. Knappt hälften svarade, men bland dem var inställningen tydlig.

Drygt åtta av tio läkare tror att förutsättningarna för en god och jämlik vård skulle bli bättre om staten hade huvudansvaret för hälso-och sjukvården.

Sex av tio tror att förutsättningarna för en god och jämlik vård skulle bli bättre om nuvarande 21 regioner ersattes av sex till sju storregioner.

– Resultaten visar att det finns en stor frustration bland läkare med hur regionerna styr vården idag. Vi ser att styrningen ofta är kortsiktig, och det bidrar också staten till. Därför måste långsiktighet bli ett ledord i framtidens styrning av svensk sjukvård, oavsett hur huvudmannaskapet ser ut, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, i ett pressmeddelande.

Hon är själv en av de sakkunniga som ska bistå utredningen, vars slutsatser ska vara klara till juni 2025.

– Läkarförbundets utgångspunkt är att det behövs en starkare statlig styrning i strategiska frågor, men vi vill också se mindre detaljstyrning av läkares vardag. Vi vill ha färre men tydligare styrsignaler uppifrån, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078