23948sdkhjf

Så mycket tjänar fysioterapeuter – ”För lågt”

Trots att det krävs minst tre års utbildning för att arbeta som fysioterapeut ligger yrkesgruppens medelinkomst under snittet i Sverige.

Det är tidningen Fysioterapi som i en artikel redovisar snittlönen för fysioterapeuter och jämför den med snittlönen för andra yrken. När tidningen tittat på uppgifter från SCB om snittlöner för 2022 framgår det att den för fysioterapeuter då var 35 700 kronor, vilket kan jämföras med 38 300 kronor totalt för alla yrkesgrupper i Sverige samma år.

Tidningen har jämfört med snittlönen för mansdominerade yrken och ger exempel där snittlönen sträcker sig mellan en månadslön på 36 800 kronor, för supporttekniker, upp till 52 700, för systemanalytiker och it-arkitekter.

Jag tror det är bra med ökad rörlighet, och där ser vi att de yngre kollegorna är betydligt rörligare och byter arbetsgivare för att höja lönen

Tidningen konstaterar också att kvinnor i Sverige med treårig eftergymnasial utbildning tjänar i snitt 7 000 kronor mer än vad fysioterapeuter tjänar. Som exempel ges grundutbildade sjuksköterskor och geriatriksjuksköterskor (41 100 kr/mån) och intensivvårdssjuksköterskor (46 800 kr/mån).

Fysioterapeuternas ordförande Cecilia Winberg säger att lönen för fysioterapeuter är för låg i förhållande till ansvaret hos yrkesgruppen. En orsak till den relativt låga snittlönen är enligt henne att yrket är kvinnodominerat. En annan är att fysioterapeuter ofta har stannat hos en och samma arbetsgivare, vanligtvis regionen.

– Jag tror det är bra med ökad rörlighet, och där ser vi att de yngre kollegorna är betydligt rörligare och byter arbetsgivare för att höja lönen. Vi har dessutom fler arbetsgivare att välja på nu. Men jag tror också man behöver jobba med lönerna på ett strukturellt plan. Till exempel genom lönekartläggningar, så som Fysioterapeuterna har gjort i Västerbotten, där det blev tydligt att jämförbara mansdominerade yrken värderas betydligt högre, säger hon till Fysioterapi.

Fysioterapeuternas löner är ungefär i nivå med den för arbetsterapeuter. Den genomsnittliga månadslönen för en medlem i Sveriges Arbetsterapeuter var förra året 36 791 kronor, se tidigare artikel i Medtech Magazine. År 2022 låg snittlönen för arbetsterapeuter på 35 400 kronor enligt SCB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079