23948sdkhjf

Arbetsterapeuters ingångslöner ökade 2023

2023 visade sig vara ett bra år för arbetsterapeuters löneutveckling och ingångslönerna ökade rejält. Men lönerna är fortfarande allt för låga, menar Sveriges Arbetsterapeuter.

– De senaste åren har löneutvecklingen för arbetsterapeuter varit god. Det är förstås glädjande, men för en medlem med befattningen arbetsterapeut var den genomsnittliga lönen 36 791 kronor i månaden.

– Och det är alldeles för lågt med tanke på yrkets komplexitet och den nytta arbetsterapeuter gör för både enskilda individer och samhället i stort, säger Sveriges Arbetsterapeuters förhandlingschef Maria Yngvesson, till tidningen Arbetsterapeuten.

Enligt en löneenkät, gjord av fackförbundet Sveriges Arbetsterapeuter, ökade lönerna med 4,3 procent förra året vilket var bättre än märket i industriavtalet, som var 4,1 procent. Det är också en förbättring med 0,1 procent än året dessförinnan.

Högst löner har de som är anställda inom staten, med en medellön på 44 304 kronor, följt av privat sektor på 40 224 kronor, kommunerna på 38 232 och regionerna på 36 558.

Ingångslönerna gjorde också ett lyft och ökade med 5,7 procent ifjol för nyexaminerade arbetsterapeuter. Störst ökning skedde i regionerna där ingångslönerna ökade med 2000 kronor, något som Maria Yngvesson ser som lovande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064