23948sdkhjf

900 varslas om uppsägning i Region Östergötland

Region Östergötland hamnade på ett miljardunderskott förra året. Nu har regionstyrelsen beslutat att varsla 900 anställda med anledning av det ekonomiska läget.

2023 gick hälso- och sjukvården back med 1667 miljoner kronor i Region Östergötland. För att minska kostnaderna införde regionen förra året åtgärder som bland annat anställningsstopp, en utfasning av bemanningsbolag och den administrativa organisationen drogs ner på.

Men åtgärderna anses inte vara nog och nu varslar regionen 900 anställda om uppsägning.

– Region Östergötland är i ett extremt utmanande ekonomiskt läge och de åtgärder som tidigare beslutats och pågår har inte fått tillräcklig effekt. Tvärtom fortsätter underskottet i hälso- och sjukvården att öka och det krävs ytterligare krafttag för att vi ska kunna vända utvecklingen, säger Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Både läkare och sjuksköterskor är undantagna från varslet som främst berör de grupper som ökat mest under det gångna året, uppger regionen. Antalet anställda har ökat med drygt 1000 personer sedan 2020, enligt Marie Morell (M) som säger att beslutet om varsel är oundvikligt.

En förhandlingsprocess och dialog med berörda fack har nu inletts, uppger regionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049