23948sdkhjf

Fysioterapi för kvinnor prisas: “Påverkar livskvalitet jättemycket”

Meja Kvinnohälsa får Fysioterapeuternas kvalitetspris 2024. Enligt motiveringen banar klinikens nyskapande insatser väg för bättre vård – för en eftersatt patientgrupp.

“Ett nyskapande arbetssätt bidrar till ett bättre omhändertagande och en förbättrad vårdkedja, som möter behoven i en eftersatt patientgrupp”. Så lyder en del av motiveringen när Meja Kvinnohälsa, Sveriges största renodlade specialistklinik inom fysioterapi för kvinnor, nu tilldelas Fysioterapueternas kvalitetspris 2024.

Kliniken, som slog upp portarna 2022, ligger i Farsta i södra Stockholm. 

Här erbjuds bland annat rehabilitering för smärta och dysfunktion kopplat till bäckenet, samt hjälp vid graviditetsbesvär och förlossningsbesvär. Emma Regberg, verksamhetsansvarig och initiativtagare till kliniken, säger till tidningen Fysioterapi att patienter från hela Sverige, Finland och Danmark reser till Meja Kvinnohälsa för att få hjälp. Hon beskriver bäckenbotten som en “vit fläck” inom vården.

– Det är så klart ärofyllt att vi har ett så gott rykte. Men det säger också något ganska sorgligt om kvinnosjukvården när så många i desperation söker sig vidare ända till oss, säger hon och fortsätter:

– Om de basala funktionerna i bäckenbotten inte fungerar så påverkar det vår livskvalitet och hälsa jättemycket. Det går till exempel inte att vara fullt fysiskt aktiv om man har ett jättestort framfall. Och läcker man urin kanske man också undviker att hoppa i knärehab.

Kliniken håller även utbildningar och fortbildningar för kuratorer, barnmorskor, läkare och uroterapeuter.

Fysioterapeuternas förbundsordförande Cecilia Winberg säger i ett pressmeddelande att Meja Kvinnohälsa visar på vikten av specialiserad fysioterapi.

– Både genom det kliniska arbetet i verksamheten och genom att vara kunskapsspridare till såväl andra fysioterapeuter som till andra yrkesverksamma inom området kvinnors hälsa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063