23948sdkhjf

Forskare: Ny apparat kan ge amputerade känsel för temperaturer

Sensorn “Minitouch” skulle kunna ge amputerade personer förmågan att känna om något är varmt och kallt – genom sina proteser. Det menar ett schweizisk-italienskt forskarteam.

För att känna att en protes är en del av den egna kroppen krävs en upplevelse av temperatur. Det menar professor Solaiman Shokur vid det tekniska institutet EPFL i Lausanne, Schweiz. Han leder ett team som utvecklat en innovation som sägs kunna ge amputerade med proteser förnimmelser av just värme eller kyla. Enligt teamet är innovationen den första i sitt slag och banar väg för att integrera en rad förnimmelser i proteser, rapporterar The Guardian.

Tidigare har teamet lyckats påverka en patients uppfattning om temperatur genom att värma eller kyla ned specifika punkter på den del av armen som finns kvar efter amputation. Med “Minitouch” fästs en temperatursensor på den punkt på protesen där fantomförnimmelser tidigare har verkat uppstå. När sensorn känner av en temperaturförändring  skickar den vidare en signal till en annan enhet, som sitter på huden. Där reproduceras samma temperatur som sensorn på protesen har uppfattat. Resultat: personen upplever värme eller kyla i sin konstgjorda hand.

I studien återgav enheten temperaturer på mellan 20 och 40 grader. Professor Shokur framhåller att lösningen inte är kirurgisk, lätt att anpassa och relativt billig, samt på sikt skulle kunna lära patienter att uppfatta om ett föremål är farligt varmt – och hjälpa dem skilja mellan olika material.

– Utöver det öppnar det ett fönster till den mer sociala aspekten av beröring, säger han till The Guardian.

Teamet poängterar att enheten behöver testas i en större grupp patienter. De planerar också att skapa apparater där amputerade kan känna fler saker genom sina proteser – exempelvis tryck, textur och fuktighet.

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.628