23948sdkhjf

Teknik för ryggmärgsstimulering får utökat godkännande i USA

Elektronisk stimulering av ryggmärgen kan minska besvären för personer med kronisk ryggsmärta – och det rejält – enligt en studie som det amerikanska företaget Boston Scientific presenterat. Tekniken får nu utvidgad användning i USA.

Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har godkänt Wavewriter-systemet från företaget Boston Scientific för patienter med kronisk ländryggs- och bensmärta som inte är förknippad med en tidigare operation.

Vanligtvis ordineras personer med kronisk ryggsmärta fysioterapi och medicinering, ofta med beroendeframkallande opioider enligt företaget — som i ett pressmeddelande uppger att Wavewriter både kan förbättra livskvaliteten samt leda till minskad opioidanvändning.

Wavewriter har programmerats att skicka ut milda elektroniska stötar till specifika nerver längs ryggmärgen, med målet att blockera smärtsignalerna innan de når hjärnan.  Enheterna Spectra och Alpha godkändes ursprungligen 2018 respektive 2020 i USA för att lindra kronisk svårbehandlad smärta i bålen eller extremiteterna, inklusive ryggsmärta som kvarstår även efter eller på grund av ett kirurgiskt ingrepp.

I en nyligen genomförd studie med 128 deltagare rapporterade 90 procent av patienterna som behandlats med ryggmärgsstimuleringen i tre månader en förbättring på minst 50 procent av smärtnivån. I kontrollgruppen, som hade behandlats med konventionell medicinsk behandling, handlade det jämförelsevis om en förbättring på 8 procent.

Ett år efter studien uppgav 84 procent av dem som behandlats med Wavewriter att de fortfarande upplevde en smärtlindring på 50 procent, samt varaktig förbättring när det kommer till att kunna att delta i vardagsaktiviteter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094