23948sdkhjf

Ivo: Två döda efter läkarmiss

En sjuåring var nära att dö, och två vuxna patienter miste livet. Nu kan läkaren förlora sin legitimation.

Det är en läkare på en vårdcentral i norra Sverige som Inspektionen för vård och omsorg nu vill ska förlora sin legitimation, då denne ska ha missat allvarliga sjukdomstillstånd. Det handlar totalt om tre ärenden, rapporterar Läkartidningen. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska nu pröva Ivo:s begäran.

En patient sökte för misstänkt kärlkramp, där läkaren inte tog fasta på förändringar i EKG och heller inte skickade remiss för fler tester. Patienten dog i en sannolik hjärtinfarkt.

En annan patient sökte för bröstsmärtor, andfåddhet och kraftig hosta där läkaren inte tog prov för att utesluta blodpropp – och heller inte reagerade på den låga syresättningen. Patienten fick hostmedicin, och avled ett par dagar senare av blodproppar i lungorna.

Dessutom var en tredje patient, ett barn på sju år, mycket nära att dö enligt Ivo. Barnet blev flera gånger hemskickat med smärtstillande – trots allvarliga symtom. Under det sista läkarbesöket var barnet så allmänpåverkat att det inte kunde gå själv, med kraftig smärta i det ena benet. Två dagar senare blev benet blåaktigt och väl på akuten visade sig att barnet var i septisk chock. Dessutom hade barnet en infektion som orsakar sönderfall av muskelvävnad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078