23948sdkhjf

Studie: Så ska första hjälpen-utrustning placeras för att rädda liv

Om en stor explosion eller ett attentat inträffar i ett köpcentrum fullt med människor behövs utrustning för att snabbt stoppa blödningar finnas nära till hands – men var ska den placeras? Inte vid entréerna, enligt ny forskning.

Vid en stor olycka kan snabba insatser av allmänheten innan ambulans hinner fram rädda liv. Men då behövs första hjälpen-utrustning, och den behövs snabbt.

Nu har forskare vid Linköpings universitet tillsammans med amerikanska kollegor undersökt var utrustningen bör placeras för att göra mest nytta

I en studie genomförde de datorsimuleringar av vad som händer precis efter en explosion i ett köpcentrum där tusentals människor befinner sig. Merparten av de simulerade människorna försöker då föga förvånande ta sig ut, och rör sig i riktning mot utgångarna.

– Vi fann att flest liv räddades när blödningskontrollkit placerades på två ställen eller fler inne i lokalen, men framför allt ska de inte placeras i anslutning till entréer. Vi kom också fram till att utrustningen ska vara tillgänglig inom 90 sekunders gångavstånd, säger Anna-Maria Grönbäck, doktorand vid institutionen för teknik och naturvetenskap vid Linköpings universitet, som har arbetat med att utveckla simuleringen, i ett pressmeddelande.

Anledningen till att utrustningen inte bör placeras vid entréerna är att de då kan bli svåra att nå när många människor ska evakueras samtidigt. Det kan, enligt forskarna, vara lämpligt att placera blödningskontrollkit på samma plats som tydligt markerade hjärtstartare, så länge dessa inte är placerade vid entréerna.

– Vår studie pekar på att det vore bättre att placera utrustningen tillsammans med hjärtstartare än nära utgångar. I en nödsituation, när varje minut är viktig, kan lättåtkomlig utrustning göra skillnaden mellan liv och död, säger Craig Goolsby, professor vid David Geffen School of Medicine at UCLA och Harbor-UCLA Medical Center, som också deltagit i studien.

Forskarna hoppas att studien ska användas av beslutsfattare som underlag för att bestämma var utrustning för att kontrollera blödningar ska placeras på offentliga platser, som idrottsarenor och köpcentrum.

Studien Recommendations for placement of bleeding control kits in public spaces – a simulation study har publicerats i Disaster Medicine and Public Health Preparedness.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078