23948sdkhjf

Virtuella cykelturer ska göra äldre mer aktiva

Även den som sitter inomhus kan vara ute och cykla – åtminstone virtuellt. I Region Örebro län ska man nu pröva interaktiv välfärdsteknik för att öka aktiviteten och höja livskvaliteten hos sina äldre.

Många av de cirka 80 000 äldre som bor på vård- och omsorgsboenden i Sverige är fysiskt inaktiva, och skulle må bra av att röra sig mer.

I ett projekt ska forskare pröva om det går att förbättra deras livskvalitet genom virtuell cykling. Men det menas att personen trampar på en stationär sittcykel samtidigt som en interaktiv film visas och ger känslan att den trampande färdas genom landskapet. Flera moment ingår som ska leda till kognitiv, social och fysisk aktivering.

– Förhoppningen är att deltagaren ska känna sig motiverad när den cyklar. Den äldre får själv välja interaktiv film och cyklar då genom olika virtuella landskap och stadsmiljöer i ett 3D-format som ger en upplevelse av att faktiskt cykla i exempelvis en stad, säger Alexandra Björck, arbetsterapeut i Kumla kommun och doktorand vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Hon har redan genomfört ett pilotprojekt tillsammans med personalen på ett vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdom i Kumla kommun.

– Resultatet visade positiva effekter på både de äldres livskvalitet och fysiska funktion. Det har tidigare gjorts ett fåtal internationella forskningsstudier som har utvärderat virtuell cykling men ingen har undersökt hur livskvaliteten påverkas, säger hon.

En ny och mer utförlig studie, som är ett samarbete mellan Region Örebro län, Örebro universitet och Kumla kommun, ska nu genomföras, där både boende och personal ska vara delaktiga. Studien stöds av ett anslag på 4,9 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse.

– Virtuell cykling i sig är en enkel och billig insats. Det är motiverande för de äldre att röra sig och även enkelt för personalen att använda, säger Mialinn Arvidsson Lindvall, medicine doktor och fysioterapeut på Kumla vårdcentral, som också ingår i forskargruppen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078