23948sdkhjf

AI-system ska hjälpa läkare vid Akademiska att diagnosticera stroke

Nästa år beräknas ett AI-system för tolkning av strokebilder vara på plats vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Målsättningen är att diagnostiken ska gå fortare och bli mer träffsäker.

– Den nya AI-tekniken kommer att hjälpa oss att effektivisera våra diagnos- och beslutsprocesser och därigenom ge våra patienter en ännu större chans till en fullständig återhämtning. Alla som är inblandade i beslutsprocessen får inom fem minuter tillgång till samma information. Det ger både tidsvinster och avlastning som är betydelsefull i en stressad situation, säger Christoffer Nyberg, överläkare och neurointerventionist, i ett pressmeddelande.

Symptom på en hjärninfarkt och hjärnblödning är väldigt lika, därav krävs röntgenundersökning av hjärnan göras för att ställa en korrekt diagnos. AI-systemet ska vara som ett stöd för läkare för att snabbt kunna göra en bedömning snabbt.

AI-systemet analyserar bilder som är tagna med så kallad datortomogarfi (skiktröntgen) för att bedöma bland annat storleken på en infarkt och för att analysera kärlröntgen för att identifiera proppar.

Liknande system finns redan på plats i Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Region Örebro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078