23948sdkhjf

Ambassadör för ensamhet ska vända folkhälsan i New York

Ensamhet ökar risken att dö i förtid rejält. För att bryta den ökande isoleringen i samhället har New York nu utsett en hedersambassadör för ensamhet – som blir USA:s första.

Depression, hjärt-kärlsjukdomar, kognitiv nedsättning, demens, försvagat immunförsvar och för tidig död. Socialt isolerade människor riskerar i högre grad att drabbas av fysisk och psykisk ohälsa. 

New Yorks guvernör Kathy Hochul har därför utsett Dr Ruth Westheimer till delstatens hedersambassadör för ensamhet, en roll som är den första i sitt slag i USA. Utmärkelsen syftar till att öka medvetenheten om hur man kan lösa det växande problemet med socialt isolerade människor, som särskilt tog fart under pandemin.

Mer än en tredjedel av vuxna över 45 år upplever ensamhet, enligt en färsk studie från National Academies of Sciences, Engineering and Medicine. Ensamhet definieras i den här meningen som känslan av att vara ensam, oavsett mängden social kontakt, medan social isolering syftar på brist på sociala kontakter.

Ensamhetsambassadören är en sedan tidigare känd mediepersonlighet och sexterapeut, som gett ut 37 böcker. Dr Ruth Westheimer själv säger i ett pressmeddelande att hon kommer att "arbeta dag och natt för att hjälpa New York-bor känna sig mindre ensamma”.

Ambassadören är inte den enda åtgärden för att vända utvecklingen. Förra året gav guvernören order om att upprätta delstatens första omfattande “plan för åldrande”, för att säkerställa att New York-bor kan leva hälsosamma, tillfredsställande liv samtidigt som de åldras med värdighet och oberoende. 

Planen håller nu på att utvecklas, och uppges innehålla rekommendationer för åldersvänliga policys när det kommer till samhällsutveckling, transporter och annat som behövs för alla ska kunna delta socialt när de åldras.

Samtidigt ska New Yorks mentalvård och beroendevård byggas ut rejält, med utökade tjänster och platser inom öppenvården för att hjälpa dem som lider av exempelvis ångest, depression eller missbruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078