23948sdkhjf

Dansk industrijätte i svenskt samarbete om hjälphandske

Den danska industrigiganten Mekoprint rör sig in i hjälpmedelsindustrin och väljer nu att samarbeta med svenska Bioservo.

Företaget Mekoprint, med bas i Støvring, ska samarbeta med Bioservo för att utveckla en handske som kan hjälpa människor med nedsatt styrka i händerna efter exempelvis hjärnskada, ryggmärgsskada eller stroke. Det rapporterar Medtech Magazines danska systertidning Medtech News.

Bioservos produkt Carbonhand gör det möjligt för användarna att greppa exempelvis en kopp, en penna eller ett annat redskap som de använder i sin vardag. Carbonhand består av en handske med inbyggda trycksensorer som registrerar när handen greppar tag i saker. Handsken tillför sedan den nödvändiga kraften för att säkra ett fast grepp. Mekoprint har producerat ett ”Human Machine Interface (HMI)” - som sitter på handsken.

Från Bioservos sida finns det krav på att handsken förutom att ha en snygg design också ska vara bekväm att ha på sig och lätt att använda. Samarbetet kan därmed sägas utgöra en ovanlig uppgift för Mekoprint då företaget normalt sett arbetar med produkter som har en plan yta.

– Men för Carbonhand skapar vi kretsar som kan sys in i en tyghandske och som kan böjas och tvättas. Samtidigt måste vi se till att handsken är lätt att använda och tar upp mycket lite plats på armen, så det är en komplicerad uppgift som bara kan lösas eftersom vi har de nödvändiga utvecklingskompetenserna för att gå i dialog med kunderna om en avancerad produkt, säger Lene Randers, chef för kundservice och projektledning hos Mekoprint, i ett pressmeddelande.

Carbonhand säljs idag i EU och Australien, och Bioservo har just gått in på den amerikanska marknaden, enligt pressmeddelandet.

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109