23948sdkhjf

Smarta glasögon styr elrullstolen – kan köras utan händer eller fötter

En teknik som kan användas av personer med exempelvis ALS väckte stort intresse på Fokus Hjälpmedel Stockholm.

Minicrosser var ett av de företag som förra veckan var på plats på den stora hjälpmedelsmässan i Stockholm. En av produkterna som företaget hade med sig väckte särskilt mycket uppmärksamhet – ett par brillor som kan användas för att styra en elrullstol.

– Det är ett par smarta glasögon som kommunicerar med bluetooth. Med enkla nickningar kan jag svänga rullstolen till vänster eller höger och köra den framåt eller stanna, säger Mattias Kleine, produktspecialist på Minicrosser, när han visar hur man kan köra runt en rullstol i företagets monter med hjälp av små huvudrörelser.

Styrsystemet som används heter Munevo drive och förutom att styra en rullstol kan glasögonen användas för flera andra ändamål. Genom att röra på huvudet kan man få upp menyval i glasögonen för att hantera apparater i ett smart hem, till exempel tända och släcka lampor eller sätta på radion. 

Tekniken är avsedd för personer som av olika skäl inte kan röra sina armar eller ben.

– Glasögonen används till exempel av personer som har en hög ryggmärgsskada eller ALS. De har också använts av personer som har en sådan cp-skada att det inte är möjligt för dem att styra sin rullstol med händerna eller fötterna, berättar Mattias Kleine.

I klippet nedan kan du se när Mattias Kleine styr en rullstol med hjälp av glasögonen.

Här kan du se Mattias Kleine visa hur en elrullstol kan styras med hjälp av Munevo drive.

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094