23948sdkhjf

Ny sammanställning: Regionerna ska spara minst 10 miljarder

Flera regioner ser ut att gå med underskott 2023. Enligt en ny enkätundersökning av Sveriges Radio Ekot väntas besparingar i en majoritet av regionerna.

Enligt Ekot uppger alla regioner utom fyra att de har tagit beslut om besparingar eller för sådana diskussioner. Nedskärningarna som nämns ligger på runt 10 miljarder kronor totalt.

Underskotten innebär flera besparingar bland annat inom vården.

– Jag ser att det finns risker för patienterna och för vår arbetsmiljö, säger Mia Johansson, distriktsläkare i Eskilstuna, Region Sörmland, till Ekot.

I Region Sörmland anmälde man tidigare i höstas ett varsel på 700 medarbetare inom vården. Man har bland annat lagt fram ett förslag på att göra sig av med 10 av 15 kliniska apotekare.

Även Region Östergötland aviserade tidigare i oktober om besparingar inom vården och totalt 600 tjänster ska bort, vilket Medtech Magazine tidigare rapporterat. Planer finns även i 11 regioner att höja patientavgifterna.

I Örebro och Lidköping vill man exempelvis koncentrera delar av vården till färre ställen bland annat stängs akuten i Lidköping ner. 

Enligt Ekot beskriver flera regioner att nästa år väntas bli ännu tuffare ekonomiskt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078